„Pohlmann neselhal ve vztahu k dopingu jako takovému. Selhal v tom, že nebyl trpělivý, nečekal tam a v podstatě z dopingové kontroly odešel a vzorky, které odevzdal, nebyly odpovídající. Paragraf tady hovoří jasně, jsou to dva roky," nastínil, co se dělo na dopingové zkoušce ve Zlíně, litovelský trenér Lubomír Krejčíř.

Šestadvacetiletý hráč celou situaci popisuje ze svého pohledu. „Nebyla to první dopingová kontrola, na které jsem byl. Byla ale první, na které jsem strávil čtyři a půl hodiny. Odevzdal jsem asi pět šest vzorků a ani jeden svojí hustotou nevyhovoval těm parametrům, které oni potřebují pro odběr," líčil Josef Pohlmann.

Tomu postupně došla trpělivost, načež udělal chybu, která ho bude mrzet ještě dlouho.

„Třísknul jsem tím kelímkem na zem a šel jsem pryč. Za to jsem se potom dopingovému komisaři omlouval. On to vzal jako chlap, nicméně mi řekl, ať počítám 
s tím, že budu mít problém. Pravidla jsou totiž striktní, já bych tam měl strávit klidně 
i deset hodin," uznává s odstupem času svoje pochybení.

Za chyby se platí, jenže výše trestu je v těchto případech nastavena hodně vysoko.

„Je to absurdní, když si dá někdo jointa na party nebo bere nějaké podpůrné látky, tak tam jsou sazby od tří měsíců do půl roku. Já za tohle dostanu dva roky," kroutí hlavou Pohlmann, který prožil letošní rok plný kontrastů.

„Na jaře jsme v Plzni tancovali s plackama a pohárem," vzpomínal Pohlmann na oslavy mistrovského titulu na západě Čech.

Z Plzně, kde strávil tři roky, se v létě vrátil do Litovle. 
V dresu extraligového nováčka stihl odehrát jedenáct zápasů, doma na Hané si našel 
i práci.

V závěru roku ale přišla osudová dopingová zkouška, která nabourala jeho házenkářskou kariéru.

„Až mi vyprší trest, tak mi bude osmadvacet. Na konec kariéry to ještě není, ale nedovedu si představit, co budu dělat. Já nemůžu s týmem ani trénovat," upozornil Josef 
Pohlmann.

Házenou si podle všeho bude moci zahrát až od prosince roku 2016. „Distanc platí po celém světě, ve všech soutěžích, ve všech sportech od vodního póla přes šachy až po amatérské volejbalové ligy."

S tím, že by mohlo přijít zmírnění trestu, příliš nepočítá. „Já tomu nevěřím. Zkusím se obrátit na právníka, ale moc optimistický tedy nejsem. Chtěl jsem se proti tomu odvolat, ale ještě se mi do ruky nedostalo oficiální rozhodnutí," vysvětlil.

Urostlá spojka pochopitelně chybí i Tatranu Litovel přímo na hřišti.

„Je to škoda, protože Pepa věnoval házené hodně času, k přípravě přistupoval velmi zodpovědně, byl jedním z těch, kteří nevynechali trénink. Levák nám chybí. Na druhé straně, pokud takhle selže, tak je to pak bohužel jasné," dodal trenér Lubomír Krejčíř.