Prostějov: nic 
jiného než titul

Prostějovské volejbalistkyProstějovské volejbalistky se vydávají za ziskem šestého titulu v řadě. Vládkyně českých palubovek přes léto opět posílily a již tradičně jsou největšími extraligovými favoritkami.

„Samozřejmě je i letos naším cílem, a troufnu si říct přímo povinností dominovat v extralize i v Českém poháru," řekl před začátkem soutěže sportovní manažer VK Prostějov Peter Goga.

Český účastník Ligy mistryň by rád přenesl domácí úspěchy i do této prestižní soutěže.

„Nejde nám o to neprohrát žádný zápas v extralize, hlavně se chceme herně zlepšit a zúročit to právě v Lize mistryň," prozradil Goga.

Prostějov přes léto obměnil svůj kádr. Především odešlo dlouholeté libero Markéta Chlumská. Na její místo přišla opora české reprezentace Julie Jašová. Nahrávačka Michaela Jelínková se přesunula z pole na post kondiční trenérky. S týmem se také rozloučily některé zahraniční hráčky, a to Assis, Gomes, Hippe, Miletič a Žarková.

VK Agel ale nezůstane bez zahraničních posil. Na jejich místo přišly Markevič z Běloruska, Carter z USA a slovinské duo Hutinski, Borovinšek. Tým také posílila holandská blokařka Steenbergen a slovenská nahrávačka Růžičková

„Já jsem velmi rád, že se nám podařilo posílit střední blokařky. Příchod Borovinšek a Steenbergen byla podle mého trefa do černého," pochvaluje si Goga.

Český účastník Ligy mistryň by neměl mít na domácí scéně problém s udržením si své vlády. Největšími soupeři pro nadcházející sezonu by měl být Olymp Praha, který si drží svůj silný kádr. Přes léto posílila také Olomouc.

„Největší souboje budou tradičně 
s Olympem Praha. Atraktivní budou určitě i derby s Olomoucí a Přerovem," myslí si Peter Goga.

Svou dobrou formu pro nadcházející ročník potvrdily Agelky minulý týden na domácím Volleyball Cupu, kde skončily druhé.

Už ve čtvrtek je čeká první utkání letošní sezony v Ostravě.

Olomouc: další útok na medaile

Frýdek-Místek (v červeném) vs. SK UP OlomoucVysokoškolačky se sice po zisku třetí extraligové příčky musely rozloučit s dvojicí spolehlivých blokařek Ivou Nachmilnerovou a Lucií Piňosovou, uvolněná místa však dokázaly zaplnit více než dobře. Místo nich do Olomouce přišly po mateřské pauze se vracející velezkušená Gabriela Tomášeková a z Přerova Lea Murčinková.

S vrcholovým volejbalem sice skončila smečařka Hana Vanžurová, útok Hanaček ovšem posílila dlouholetá reprezentační kapitánka Jana Napolitano Šenková. Další navrátilkyní na tento post je také Veronika Mátlová.

O své místo v kádru budou bojovat 
a talentované hráčky Petra Kojdová, Simona Čudová a Martina Šenková.

„V minulé sezoně jsme se pokusili oživit náš tým exotickou brazilskou posilou, ale tento experiment nevyšel. Proto jsme se letos rozhodli jít česko-slovenskou cestou 
a přivedli jsme řadu nových tváří včetně našich někdejších opor," řekl předseda klubu Jiří Zemánek.

Klub proto pomýšlí na medailové příčky.

„I s novými hráčkami bychom chtěli obhájit třetí místo, případně se pokusit postoupit ještě o stupínek výš. Samozřejmě k tomu potřebujeme také patřičnou dávku sportovního štěstí, protože i velké plány se někdy mohou zhroutit," doplnil Zemánek.

Šéftrenér Univerzity Palackého Jiří Teplý zvolil v letní pauze tradiční model přípravy, kterou opět absolvoval spojený olomoucký 
a šternberský kádr.

„První, především kondiční část probíhala v Olomouci, ve druhé jsme vyrazili na turnaje do zahraničí. Na kvalitně obsazených podnicích v Bělorusku a Itálii jsme ještě bohužel nebyli kompletní, přesto jsme na nich odehráli slušné zápasy," zhodnotil Teplý přípravu.

Zároveň přivítal novou konkurenci.

„Náš kádr je teď vyrovnanější. Dříve jsme měli šest až sedm konkurenceschopných volejbalistek, nyní je to devět až deset hráček," vítá posílení Teplý.

Novou extraligovou sezonu zahájí Olomoučanky ve čtvrtek na palubovce Přerova.

Přerov: kádr po velkém třesku

Radost přerovských volejbalistekDružstvo přerovských volejbalistek doznalo před sezonou velkého třesku. Kádr opustily čtyři hráčky základní sestavy. Jejich místa zaujaly nové tváře a je otázkou, zdali splní status posil. O přípravě a ambicích pro sezonu následující jsme si popovídali s hlavním trenérem týmu Leopoldem Tůmou.

Hráčky zakončily loňskou sezonu porážkou v souboji o bronz s Olomoucí.

„Sezona se nám celkem povedla. Samozřejmě mě ale mrzí, že jsme nedokázali i přes slibně rozehranou semifinálovou sérii Olymp porazit. Bohužel nám nevyšla ani konfrontace s Olomoucí," připustil Leopold Tůma, kouč PVK Precheza.

Z loňského kádru odešlo hned pět hráček. Mátlová 
s Murčinkovou zamířily do Olomouce, Gambovou zlákala nabídka Prostějova, Ticháčková odešla do Šterneberku 
a navíc kariéru přerušila Gabriela Němčíková.

„Je to samozřejmě oslabení. Nebudeme zastírat, že roli hrála také finanční stránka. Třeba odchod Murčinkové jsme schválili i vzhledem k tomu, že toho příliš neodehrála. Gambová byla prodána," pověděl Tůma, který zároveň uvedl. že nepočítal s odchodem Elišky Ticháčkové.

Kádr doplnily čtyři nové hráčky.

„Podepsali jsme blokařku Štindlovou, kterou jsem si vyhlédl. Mátlovou by měla nahradit Pavelková. Na poslední chvíli jsme navíc přivedli Langovou a Šípovou 
z Ostravy, ta by měla zacelit post po Ticháčkové," prozradil Tůma. Jeho družstvo ještě doplnila z juniorek talentovaná Kristýna Šťastná.

Změna také nastala na postu Tůmova asistenta. Petra Birčáka nahradí Libor Gálík.

Samotnou přípravu zahájily Přerovanky 1. srpna.

„Pracovali jsme na kondiční části. Na týden jsme jeli do Luhačovic," zmínil lodivod.

Jeho družstvo se posléze představilo na dvou turnajích. V Ostravě tým PVK Precheza obsadil třetí místo a svůj tradiční turnaj ZUBR Cup dokonce opanoval.

„Určitě to splnilo svůj účel, hráčky se trošku alespoň sehrály," doplnil Tůma.

První mistrovský zápas čeká Přerov už dnes, kdy na své palubovce od 17 hodin vyzve tým Olomouce. A s jakými ambicemi Přerovanky do sezony půjdou?

„Řada týmů hodně posílila. O špici budou hrát Prostějov, ale také Olomouc a Olymp Praha. Rádi bychom hráli do pátého místa. Myslím si, že naší silnou stránkou bude právě kolektiv a také zkušenosti. Uvidíme, jak nám to půjde," dodal trenér Tůma.

Šternberk: posunout se nahoru

Volejbalistky Šternberka Ve Šternberku si hodně slibují od návratu nahrávačky Elišky Ticháčkové, která se vrací z Přerova. K bývalé hráčce českého národního týmu navíc přibude současná slovenská reprezentantka, smečařka Miroslava Kuciaková a také nadějná blokařka z Frýdku-Místku Michaela Jurčíková.

„Vloni byl náš cíl udržet se a případně zkusit vybojovat osmé místo znamenající účast v play off. Letos jsme trochu kopírovali Olomouc a posílili jsme na všech postech. Se současným kádrem se můžeme pokusit i o první pětku před nadstavbovou částí soutěže. Hlavní je ale dostat se v klidu a z dobré pozice do play off," plánuje předseda klubu Michal Oborný.

Spokojen s přípravou je i šternberský kouč Radomil Juřík:

„Na společném turnaji v Olomouci jsme se s domácím týmem potkali až ve finále, tam se to povedlo oběma celkům. Pak následoval turnaj v Pezinku a druhé místo v běloruském Mozyru, kde jsme o prvenství možná přišli jen kvůli neregulérní palubovce v utkání s domácím týmem," shrnul Juřík přípravu.

Tým by se chtěl v extralize posunout na vyšší příčky.

„Určitě bychom v letošní extralize chtěli do play off z lepšího než osmého místa, které znamená jít do marného boje proti Prostějovu. Takové šesté by bylo skvělé," zasnil se Juřík.

Šternberk v prvním kole od 17 hodin doma přivítá KP Brno.