Mezi chlapci byla nejlepší Masarykova ZŠ a MŠ z Velké Bystřice, ta si se základní školou Újezdu u Brna poradila jasně 32:26.

Finálové utkání dívek bylo od prvních minut nesmírně vyrovnané. Mírně navrch ale měly plzeňské hráčky. „První poločas mohl být z naší strany určitě lepší, příliš spokojená jsem s ním nebyla," přiznala gólmanka Zlína Andrea Vařechová.

Ta se později stala hlavní hrdinkou rozhodujícího zápasu o Pohár ministryně školství. V základní hrací době totiž utkání vítěze nepoznalo a tak musely rozhodnout střely ze sedmimetrové značky. V sedmé sérii vychytala právě zlínská brankářka Adélu Pitulovou z Plzně a zařídila tak obhajobu loňského primátu pro svůj celek.

„Bylo to o dost těžší než v předchozím roce. Rozhodně jsme měli větší nervy, navíc to byla pro většinu z nás poslední možnost," usmívala se po utkání do televizních kamer ČT Vařechová.

Vyberte gól kola
Vyberte GÓL 22. kola! Tady jsou nejhezčí trefy Krajského přeboru

Na tvářích plzeňských hráček byly po prohraném finále patrné stopy zklamání, v některých případech došlo i na slzičky smutku. „Snažili jsme se, co to šlo, ale při sedmičkách jsme to nezvládli. V závěrečných dvaceti minutách se na nás již projevila únava. Celkově však musím říci, že to stálo za to," našla pozitivum opora 31. ZŠ z Plzně Lucie Drozdová.

Ve finálovém klání chlapců se opakoval souboj ze základní skupiny. V něm hoši ze základní školy z Velké Bystřice zdolali své vrstevníky z Újezdu u Brna 26:22. A radovali se také v závěrečném utkání turnaje. O jejich výhře nebylo pochyb už v prvním dějství.

„Jsme všichni strašně šťastní, že se nám to povedlo. Dali jsme do toho srdíčko a podle mě jsme byli oproti soupeři mnohem rychlejší," hodnotila finálovou výhru 32:26 opora Velké Bystřice Štěpán Souček, který se už těšil na následující oslavy.

Zahájení turistické sezony v Olomouci. Ilustrační foto
Kam o víkendu? Na motorky, zábavu u orloje i nevšední prohlídky

„Nebudou malé, náš pan ředitel je určitě také šťastný, bude to super. Je to pro nás velký úspěch, který těší o to víc, že spolu hrajeme pohromadě už několik let," usmíval se Souček.

Oslavy druhého místa, již druhého v řadě, se nemohli dočkat také žáci základní školy Újezdu u Brna.

„Chtěli jsme vyhrát, ale druhé místo je také dobré. Asi na nás trošku dolehla nervozita, navíc nejsme tolik sehraní, výsledek zápasu odpovídal kvalitám obou týmů," dodal Újezdský Jiří Gregorovič.

Ředitel ZŠ Tršice Jaromír Vachutka
Ředitel školy odmítl štědrý "zlatý padák". Chce se dál soudit

Výsledky

Semifinále dívky: 31. ZŠ Plzeň – Masarykova ZŠ, Velká n. Veličkou 20:15, ZŠ Křiby, Zlín – ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská 32:4
Semifinále chlapci: ZŠ Nezvěstice – ZŠ Újezd u Brna 23:24, Masarykova ZŠ a MŠ, V. Bystřice – ZŠ Jičín, Železnická 22:21
Finále dívky: 31. ZŠ Plzeň – ZŠ Křiby, Zlín 24:25 po sedmimetrových hodech
Finále chlapci: Masarykova ZŠ a MŠ, V. Bystřice – ZŠ Újezd u Brna 32:26
O 3. místo dívky: ZŠ a MŠ Kladno, Vodárenská – Masarykova ZŠ, Velká n. Veličkou 6:29
O 3. místo chlapci: ZŠ Nezvěstice – ZŠ Jičín, Železnická 18:12
O 5. místo dívky: ZŠ a MŠ Nové Veselí - ZŠ J. Arbesa, Most 2:32
O 5. místo chlapci: ZŠ a MŠ Nové Veselí – ZŠ a MŠ nám. Svobody, Praha 18:33