Na konci ledna v posledním kole základní části extraligy Hanačky podlehly svému soupeři 1:3, nyní ve druhém pokračování nadstavby nejvyšší domácí soutěže se situace dokonale obrátila a vítězství ve čtyřech setech slavil domácí tým. Mladičký kádr Šternberanek tak okusil radost z extraligové výhry po dlouhých patnácti zápasech.

Domácí družstvo v úvodu střetnutí dvou sousedů v tabulce a sokolských rivalů nijak nepřipomínalo outsidera deptaného nekonečnou sérií výsledkových nezdarů a do svého protivníka se okamžitě zakouslo především díky kvalitnímu servisu a bodovým blokům, k nimž se postupně přidával i útok. Výsledkem byla vcelku jasná výhra 25:18.

Ve druhém dějství se však situace otočila. Zpočátku to ještě nevypadalo na šternberský kolaps. Ale od stavu 12:16 přestala domácí děvčata klást odpor a výsledkem byl nepříjemný debakl 13:25.

Znovu se však ukázala bojovnost dravého mládí a Šternberanky hnané jako vždy výborným publikem dokázaly vyválčit další dvě sady shodným poměrem 25:22. Z vítězství se tak radovaly poprvé od 17. října loňského roku, kdy doma vyprovodily ve třech setech SG Brno.

„Bylo to vyrovnané, ale i takové nepěkné utkání se spoustou nevynucených chyb. Bohužel se na něm podepsali i rozhodčí. Ne že bych si stěžoval, ale ovlivnili tu hru hodně, hlavně ve třetím setu, kdy jsme byli ve vedení asi o tři body a měly tam být dva balony vyloženě pro nás a oni to pískli naopak. Tam se to zkrátka zlomilo. Domácí bojovali, nám se pak nedařilo v obraně a nesložili jsme míče," hodnotil duel trenér Frýdku-Místku Leopold Tůma.

„Především jsem rád, že se nám podařilo přerušit černou sérii patnácti ligových porážek za sebou. Myslím si, že jsme odehráli nejlepší utkání v průběhu letošní sezony, to zejména v obraně, útoku a v poli. Všechny hráčky, které do utkání zasáhly, si odvedly svoje a mají podíl na tomto vítězství, a to včetně střídačky, která celý tým neúnavně povzbuzovala," neskrýval radost domácí kouč Martin Hroch.

V nadstavbových bojích budou šternberské volejbalistky pokračovat opět ve čtvrtek – 25. února od 18 hodin je čeká duel na palubovce brněnského Králova Pole.

TJ Sokol Šternberk – TJ Sokol NIBE Frýdek-Místek 3:1 (18, –13, 22, 22)

Rozhodčí: Duda, Kavala. Čas: 104 minut. Diváků: 150.

Šternberk: Š. Šenková, M. Šenková, Němčíková, Borovcová, Janečková, Jurčíková, lLibera: Matoušková, Přibylová. Střídaly: Zatloukalová, Kratochvílová, Maturová.

Frýdek-Místek: Uhrová, Štrbová, K. Vašinová, Pavelková, Holišová, Mitregaová, libero: Radivojevičová. Střídaly: Závodná, Bulinová.

ADAM FRITSCHER