Prostějov přitom vstoupil do zápasu dobře a od soupeřek se rychle odpoutal. Kouč Teplý si ale vzal oddechový čas a Olomouc zabral a rychle srovnal krok s favoritem a vzápětí šel do vedení.

Vysokoškolačky pak úvodní sadu ovládly 25:22. Druhá sada pak byla ještě vyrovnanější ale dramatickou koncovku znovu zvládly lépe Teplého svěřenky a vše nasvědčovalo překvapivě rychlému konci zápasu.

„Do zápasu jsme vstoupili velice dobře, byli kvalitně připraveni. Dařilo se nám soupeře tlačit servisem a výborně bránit, což vedlo k vedení 2:0 na sety. Pak jsme trochu ztratili koncentraci, naopak Prostějov začal víc riskovat," popisoval duel olomoucký lodivod Jiří Teplý.

Házenkáři Velké Bystřice (v modrém) prohráli v předposledním kole soutěže v bitvě o titul se Strakonicemi 26:28
Narvaná hala nestačila. Velká Bystřice prohrála bitvu o titul

Riskování se Agelkám vyplatilo a zlepšenou hrou dokázaly sebrat Olomouci vítr z plachet a ve dvou po sobě jdoucích setech zvítězit, a to 25:18 a 25:22.

„Pro nás škoda, že jsme nevyužili euforii po vyrovnání z 0:2 na 2:2 na sety. Dotáhli jsme soupeře a šli psychicky přes něho, ale potom Olomouc uhrála jeden zázračný míč, čímž se to z naší strany zvrtlo," posteskl si trenér Prostějova Miroslav Čada.

Zkrácená sada dopadla lépe pro hosty, kteří se vzpamatovali z předchozích nezdarů a ovládli ji 15:11, celý zápas pak 3:2 na sety.

„Ve vyrovnaném utkání zvítězili hosté zaslouženě, neboť udělali méně chyb než my. Nedá se říct, že by nás protivník v šestém vzájemném zápase tohoto ročníku něčím překvapil. Spíš se projevilo, v jaké pohodě kdo nastoupil," dodal Čada.

„Holky předvedly skvělý kolektivní výkon, jenže se hraje na tři vítězné zápasy a všechno je dál otevřené. My jsme dobře začali, teď jde o to i dobře pokračovat," zdůraznil Teplý.

Fotbalisté Sigmy Olomouc. Ilustrační foto
Postupové oslavy Sigmy se odkládají. Opava i Baník vyhrály

VK AGEL Prostějov – VK UP Olomouc 2:3 (-22, -26, 18, 22, -11)

Stav série: 0:1. Rozhodčí: Grabovský a Hudík. Čas: 135 minut. Diváků: 1000.

Sestava Prostějova: Emonts, Frigo, Rodriguez, Gambová, Herelová, Hindriksen, libero Kovářová – Tinklová, Nová, Casalis, Slavíková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Sestava Olomouce: Kubínová, Dedíková, Sajdová, Napolitano, Michalíková, Strušková, libero Sain – Košická, Dudová, Mifková, Andreeva. Trenéři: Jiří Teplý a Pavel Háp