Málokdo očekával, že by si v přerovském hotelu Jana, kde se konalo slavnostní vyhlášení sportovní ankety, mohl pro hlavní cenu přijít někdo jiný. Třetí hráčka světového tenisového žebříčku loni prožila sezonu snů a její vítězství v jedenáctém ročníku prestižní ankety Sportovec Olomouckého kraje je tak zcela zasloužené.

„Ocenění si moc vážím, protože v Olomouckém kraji je spousta sportovců, kteří by tady mohli stát místo mě. Moc bych chtěla poděkovat rodičům a taky panu Černoškovi, jeho agentuře a samozřejmě trenérům, “ prohlásila Kvitová, která si cenu osobně převzala z rukou hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka a právě majitele TK PLUS Miroslava Černoška, který české tenisové hvězdě výrazně pomohl na vrchol.

V anketě, kterou již jedenáctým rokem pořádá Olomoucký kraj ve spolupráci se společností TK PLUS, Kvitová triumfovala s naprostým přehledem. Hlasující z řad zástupců kraje, bývalých okresních měst, ČSTV i sportovních žurnalistů přisoudili wimbledonské šampionce rekordních 81 bodů.

Druhý Berdych, třetí Horáková

Na druhém místě skončil se ziskem 44 bodů další zástupce TK AGROFERT Prostějov Tomáš Berdych, za kterého přebíral cenu otec Martin. Na bronzovém stupínku figuruje bikerka Jana Horáková, která od hlasujících posbírala 13 bodů. O bod méně dostal nejlepší sportovec Olomoucka kanoista Tomáš Slovák.

Petra Kvitová si vítězství v anketě vybojovala díky skvělému loňskému roku, kdy sbírala jeden vavřín za druhým. Zvítězila ve slavném Wimbledonu, radovala se z vítězství na Turnaji mistryň, nad hlavu pozvedla Pohár federace.

Jednadvacetiletá rodačka z Fulneku, která ve světovou hráčku dorostla v prostějovské „továrně“ na tenisové hvězdy pod vedením osobního trenéra Davida Kotyzy a kondičního kouče Jozefa Ivanka, se v posledních měsících dostala téměř až na samotný tenisový Olymp. Za výkony v loňském roce, kdy atakovala pozici světové tenisové jedničky, byla odměněna mimo jiné tituly Sportovec České republiky 2011, hráčka roku asociací ITF i WTA a získala rovněž Zlatého kanára.

Teď si připsala další trofej do své rozsáhlé sbírky a stala se vůbec poprvé nejlepší sportovkyní kraje.

V kategorii nejlepší seniorský sportovní kolektiv za rok 2011 zvítězil volejbalový tým VK AGEL Prostějov, který se loni ještě pod názvem VK Modřanská probojoval do play off Champions League a na domácí scéně neměl konkurenci. S tím souvisí i cena pro nejlepšího trenéra, kterou obdržel strůjce prostějovského úspěchu Miroslav Čada.

Cena pro nejlepšího juniorka loňského roku měla tentokrát hned dva vítěze. Stali se jimi fotbalisté Martin Hála a Tomáš Přikryl, kteří s reprezentační devatenáctkou vybojovali stříbrné medaile na mistrovství Evropy.

Nejlepším juniorským celkem byl vyhlášen házenkářský tým mladších dorostenek Zory Olomouc.

Cenu Olomouckého kraje dostal Vaniak

Ve středu byla v Přerově udělena čestná cena, kterou obdržel šéf přerovského tenisového klubu Petr Huťka, cenu Olomouckého kraje převzala brankářská legenda Martin Vaniak, jenž v loňském roce ukončil aktivní kariéru.

Sportovec Olomouckého kraje 2011:

Nejlepší senior:

  1. Petra Kvitová (tenis, Prostějov)
  2. Tomáš Berdych (tenis, Prostějov)
  3. Jana Horáková (cyklistika BMX, Prostějov)
  4. Tomáš Slovák (kanoistika, Olomouc)
  5. Pavlína Žižková (veslování, Olomouc)

Nejlepší seniorský tým:

  1. VK AGEL (Modřanská) Prostějov (volejbal)
  2. Tomi-Remont Prostějov (rafting)
  3. BC DTJ Prostějov (box)

Nejlepší junior:

  1. Martin Hála, Tomáš Přikryl (fotbal, Olomouc)
  2. Robin Wagner (cyklistika, Prostějov)
  3. Nikola Tatoušková (kuželky, Šumperk)

Nejlepší juniorský tým:

  1. DHK ZORA Olomouc (házená)
  2. TK AGROFERT Prostějov (tenis)
  3. Fenix Ski Team Jeseník (běh na lyžích)

Nejlepší trenér:

  1. Miroslav Čada (volejbal, Prostějov)
  2. Robert Knebel (kanoistika, Olomouc)
  3. Richard Beneš (nohejbal, Prostějov)

Nejlepší handicapovaný sportovec a sportovkyně:

Michal Motrinec (judo, Olomouc), Eva Kacanu (atletika, Olomouc)

Čestná cena:

Petr Huťka (tenis, Přerov)

Cena Olomouckého kraje:

Martin Vaniak (fotbal)