K postupu do další fáze stačilo vysokoškolačkám získat vítězně dvě sady. V úvodu první části však zastihly Nizozemky Olomouc ve slabším rozpoložení a dařilo se jim hrát s domácími vyrovnanou partii. V přetahované se ale podařilo svěřenkám Jiřího Teplého odskočit za stavu 12:9 a celou sadu pak dovedly k jasnému výsledku 25:16. „Vyhráli jsme na jejich hřišti 3:0, takže jsme šli do zápasu jako favorité. Ze začátku tam byla trochu nervozita, bylo to vidět i na projevu družstva. Myslím, že holky se s tím ale velmi rychle vyrovnaly," mínil trenér Olomouce.

Hosté z Almela se snažili naposledy zvrátit nepříznivý vývoj série ve druhém setu, tříbodový náskok ale univerzitní tým smazal při servisu Michalíkové, které se zápas bodově vyvedl nejvíce z celého olomouckého celku. Také v koncovce druhého setu nepřipustily domácí hráčky žádnou komplikaci a potvrdily postup. „Po dvou prvních setech byla jistota postupu, nechali jsme hrát všechny hráčky. Naše lavička je dost vyrovnaná, takže to probíhalo podobně jako v prvních dvou setech. Možná tam bylo trošku sebeuspokojení, ale bylo dobře, že se s tím holky pak porvaly. Doma chtěly uspět a ukázat se divákům," komentoval Jiří Teplý další vývoj zápasu, ve třetím setu Almelo dokázalo v závěru takřka smazat sedmibodový náskok domácích. Hanačky přesto rychle ukončily zápas a mohou se těšit na Dinamo Kazaň, vedoucí celek vysoce kvalitní ruské ligy. „Bude to podstatně těžší soupeř. Zase naopak jsem outsider, ale určitě pro holky je to taková zkušenost, ke které se málokdy dostanou. Myslím, že je to i tahák pro diváky. Chceme naplnit tribuny, i když asi nevyhrajeme. Jejich rozpočet na jednu hráčku je jako u nás na celé družstvo," s úsměvem uzavřel kouč Teplý. Jeho výběr čeká po Vánocích další mezinárodní konfrontace. Olomoucká univerzitní hala bude hostit zápasy Středoevropské ligy Mevza, Hanačky vyzvou 28. a 30. prosince od 17 hodin nejprve slovinský Maribor a poté Vídeň.

VK UP Olomouc – Eurosped Almelo 3:0 (16, 18, 20)

Čas: 72 min. Diváci: 300. První zápas 3:0, postoupila Olomouc.

Sestava a body Olomouce: Dudová 4, Dedíková 8, Sajdová 4, Andrejevová 6, Michalíková 14, Čutuková 10, libero Sainová – Strušková 3, Kubínová, Orvošová 1, libero Přibylová. Trenér: Jiří Teplý.