Před startem sezony jste si dali za cíl nebýt otloukánkem extraligy, což se vám na podzim povedlo. Jak jste s úvodní fází sezony spokojeni?

Rozhodně jsme neočekávali, že budeme vládnout extralize (usmívá se). Chtěli jsme se porvat s tím, co ta úroveň přináší, a základní premisa byla, že chceme, aby hráli litovelští hráči, samozřejmě s výjimkou Davida Juříčka. Hráči se s extraligou museli potýkat z hlediska náročnější přípravy i náročnějších utkání a šlo to jednou lépe a jednou hůř. V zásadě jsme ale splnili to, co jsme očekávali.

Po podzimní části to Tatranu Litovel vyneslo sedm bodů, což stačí na předposlední místo v extraligové tabulce.

Možná jsme tajně doufali v to, že ten odskok od ostatních nebude tak velký. Nemyslím ani bodový, ale i výkonností, protože my jsme se všemi víceméně drželi krok, jenže vždy nějaká desetiminutovka nebo patnáctiminutovka rozhodla o tom, že ti soupeři vyhrávali většinou pěti-šestigólovým rozdílem.

Konkurence v extralize je silná. Přesto, nejste zklamaní, že jste v tabulce až za Zlínem, který má o tři body víc?

V tom systému, který v extralize je, to není až tak důležité. Do první osmičky pro play-off nám chybí skutečně relativně dost. Jak to dopadne v té dolní čtyřce, je otázka. My máme navíc Zlín doma a druhé utkání s Přerovem rovněž doma, zatímco Zlín musí jet k nám a má obě utkání s Přerovem už odehraná. I když Zlín šel výrazně nahoru, tak nikde není psané, že pokud se nám vydaří zimní příprava, tak že je ještě z hlediska tabulky nepotrápíme. Pro nás je rozhodující se v soutěži udržet a připravit solidní základ pro to, aby byla Litovel trvalým účastníkem extraligy a aby se návyky tréninkového procesu a návyky ve vztahu k utkáním udržely a ještě více zkvalitnily.

Pozitivně pro vás vyzněl hlavně závěr podzimu, kdy jste doma dokázali zaskočit Zubří a odehráli pěkné utkání na půdě mistrovské Plzně.

Závěr se vydařil, spokojeni jsme i s tím, že v průběhu druhé poloviny po utkání ve Zlíně, které se nevydařilo, šla výkonnost nahoru. Začaly fungovat některé vazby, zlepšovaly se individuální výkony, především Baránka a Konšela, pokud pominu Davida Juříčka jako jasnou veličinu.

Jaké byly ty hlavní záporné jevy, které vás provázely?

Negativem bylo selhání Pohlmanna na dopingové kontrole ve Zlíně a taky to, že hráčů, kteří splňují nároky tréninkového procesu, je v kádru velmi málo. Jasně se projevilo to, že těch sedm lidí, kteří pravidelně mají čtyři tréninky týdně, tak potom jsou v základní šestce. Ti, kteří se potýkají s pracovními problémy a jinými problémy, které jim neumožní ten potřebný tréninkový zápřah, tak v některých ukazatelích zaostávají.

Ovlivnilo Pohlmannovo selhání na dopingové zkoušce, kvůli kterému bude zřejmě na dva roky mimo hru, atmosféru v týmu?

Budete se divit, poznamenalo, ale pozitivně. Hráči se v některých situacích chytili za nos a začali být, řekněme, pokornější, jak k tréninkovému procesu, k soupeřům i k výkonnosti, která je potřebná pro extraligu. Je to paradox, ale podepsalo se to pozitivně.

Jak jste si pochvaloval spolupráci s Davidem Juříčkem, který má v týmu takovou speciální roli jak v zápase, tak při tréninku? Splnilo to vaše očekávání?

Myslím, že z mého pohledu to očekávání spíš překročilo, protože David je mimořádně inteligentní a rozvážný člověk. O tom, že má z čeho vycházet, není žádného sporu, je to skutečně profesionál jak v přístupu, tak v tom, co o házené ví a co umí převést i do praxe. Naše spolupráce je vynikající.

Jak jste naplánovali zimní přípravu?

Díky pauze, která trvá celý leden a ještě začátek února, jsme si mohli dovolit luxus a dát hráčům přes vánoční svátky volno. Hned po Novém roce začneme trénovat a máme před sebou šest týdnů přípravy, která bude zčásti kondiční a zčásti herní. Máme naplánovaný dvoudenní turnaj v Šale a jednodenní domácí turnaj, kterým bychom chtěli přípravu završit, tak abychom byli v úvodu jarní části připraveni uhájit výkonnost, kterou jsme měli, a navýšit ji. Chceme se pokusit přeskočit Zlín, abychom měli výhodu domácího prostředí pro případný rozhodující zápas v play-out.

Podzim Tatranu

Výsledky Litovle v dosavadním průběhu extraligy 2014/15:

Litovel – Dukla 22:23, Jičín – Litovel 20:18, Litovel – Karviná 27:27, Zubří – Litovel 35:20, Litovel – Plzeň 19:25, Litovel – Hranice 23:29, Lovosice – Litovel 23:24, Litovel – Frýdek-Místek 25:32, Přerov – Litovel 25:35, Litovel – KP Brno 24:29, Zlín – Litovel 28:20, Dukla – Litovel 35:26, Litovel – Jičín 20:27, Karviná – Litovel 31:24, Litovel – Zubří 31:23, Plzeň – Litovel 29:22.

Nejlepší střelci:

Matěj Konšel 66 branek, David Juříček 49, Jakub Schmalz 48, David Barabáš 47.