Pestrobarevná společnost špičkových atletů i rekreačních nadšenců obsadí hanáckou metropoli, která hostí již třetí ročník závodu Mattoni ½Maraton Olomouc – největší sportovní akce na území Moravy v letošním roce.

„Když jsem se před čtyřmi lety procházel Olomoucí, napadly mě dvě otázky. Proč není tohle město stejně proslulé jako Florencie? A proč jsem se to já dozvěděl až ve svých 52 letech?" prohlásil Carlo Capalbo, předseda organizačního výboru.

Právě tento temperamentní Ital, který si před lety Českou republiku zamiloval a zorganizoval první závody v Praze, má na svědomí, že tak prestižní sportovní akci hostí i Olomouc.

„Je to cesta, jak zaujmout lidi a pozvat je do Olomouce. Věřím, že v sobotu bude u trati většina jejích obyvatel," říká Capalbo, velký propagátor běžeckého sportu.

Největší favorit

„Carlovi vděčíme za to, že se Olomouc tak rozhýbala. Sama vidím, kolik lidí nyní běhá nejen po lesích okolo Svatého Kopečku," poznamenala domácí vytrvalkyně Petra Kamínková, která na výletním místě u Olomouce provozuje restauraci.

„Všichni se zastavují a ptají se mě, jestli poběžím. Jsem ráda za to, kolik lidí závodem žije," uvedla Kamínková, která vinou zdravotních problémů již v letošním ročníku nemá ambice zaběhnout světový čas.

Všech 3700 startovních čísel hlavního závodu bylo vyprodáno 65 dní před závodem. V Olomouci se představí běžci z 23 států světa, nejstaršímu běžci bude 73 let. Tato čísla hovoří za vše.

Na startu se v roli hlavního favorita představí Keňan Daniel Chebii, který touží stlačit rekord Mattoni 1/2Maratonu Olomouc pod hodinu.

„Jsem ve formě, teplo mi vyhovuje, zkusím běžet co nejlíp," těší se 27letý vítěz půlmaratonu v Českých Budějovicích, kde zaběhl nejrychlejší čas na našem území 59:49.

Mezi ženami je favoritkou Tadelech Bekeleová z Etiopie, také nedávná vítězka z jihu Čech.

Trasa Olomouckého půlmaratonu 2012

Získá Olomouc bronzovou známku?

Organizátoři, kteří letos vylepšili trať, jsou v očekávání, zda se jim jako odměnou povede získat bronzovou známku IAAF.

„Jsou to pocity, jako když jste před maturitou. Získat ocenění by byl velký krok. Vždyť Olomouc by byla nejmenší město světa, které by tuto známku získalo," upozornil Capalbo.

Ne všichni se musejí vydat na vražednou distanci 21,0975 km, poběží se i závod na 10 km, štafetový běh a rodinný běh.

Do štafety nastoupí kvarteto fotbalistů olomoucké Sigmy ve složení Tomáš Lovásik, Radim Kučera, Václav Vašíček a Pavel Dreksa.

Na tiskové konferenci v NH Congress hotelu dokonce dostal od Petry Kamínkové závodní číslo také primátor města Olomouce Martin Novotný. I když „jen" do Rodinného běhu na 3,5 km.

Celý program odstartuje v 17 hodin právě rodinným během, hlavní program vypukne v 19.00, kdy z Horního náměstí vyběhnou směrem Pavelčákovou ulicí účastníci ostatních závodů. Ti nejlepší půlmaratonci by měli před Moravské divadlo doběhnout úderem osmé hodiny večerní.

VÍCE: Olomoucký půlmaraton je tady! Ulice čekají tisíce běžců i uzavírky