Domácí účastník Ligy mistryň si dlouho dopředu naplánoval mistrovské oslavy do své haly už po třetím finálovém zápasu, ovšem prostějovským hráčkám jakoby to zpočátku svazovalo ruce.

Favorit sice v úvodu prvního setu vedl 4:1 a 13:7, jenže příkladně bojující Olomoučanky vyrovnaly a dokonce šly dvakrát do jednobodového vedení.

Ještě za stavu 22:22 to vypadalo z pohledu hostů nadějně, v samotné koncovce se ale projevily soupeřovy mnohonásobné zkušenosti z mezinárodních kolbišť.

Avšak ani zisk úvodní sady prostějovské profesionálky neuklidnil a druhé dějství se opět neslo v duchu přelévání těsného vedení ze strany na stranu.

Když po druhém technickém time-outu vyhrával domácí výběr 18:15, zdálo se být rozhodnuto, jenže vysokoškolačky otočily na 20:22 a tentokrát si zisk setu nenechaly v těsné koncovce ujít.

Také třetí pokračování bylo zpočátku vyrovnané a až do stavu 13:11 slibovalo další dramatickou podívanou. Pak ale Prostějov zvýšil na 16:11 a od této chvíle opanoval hru.

Když pak domácí hráčky ve čtvrté sadě odskočily ze stavu 4:4 na 11:4, hostující celek viditelně rezignoval na další odpor a prostějovské mistrovské oslavy mohly záhy vypuknout.

„Naším cílem bylo překazit soupeři domácí oslavy, což se nám ale nepodařilo,“ konstatovala olomoucká opora Veronika Gregorová.

„Tři sety byly vyrovnané, pak už se to jen dohrávalo. Nemáme se ale až na čtvrtý set za co stydět,“ usmívala se kapitánka stříbrného týmu.

Trenér Univerzity Palackého Jiří Teplý uznal, že titul je ve správných rukou.

„My jsme s Prostějovem odehráli dva kvalitní zápasy, domácí a ten dnešní. V obou případech platilo, že dokud jsme dobře servírovali, tak jsme i úspěšně bránili na síti a drželi s favoritem krok. Potom už nám trochu došel dech. Jakmile to bylo ve čtvrtém setu o pět a více bodů, tak už bylo jasné, že proti takovému soupeři se to prakticky nedá dohnat. Nechali jsme proto zahrát si všechny holky z lavičky. Druhé místo bylo naše maximum a nemáme se za co stydět,“ souhlasil se svou kapitánkou Teplý.

Za dlouho vyrovnaný označil třetí zápas i kouč mistrovského týmu Miroslav Čada.

„Velký rozdíl však byl hlavně v útoku. V olomouckém dresu se dařilo Jesinové, u nás ale spolehlivě zakončovaly Bramborová, Velikiy i Ssuschke, takže jsme to měli rozložené na více hráček,“ analyzoval příčinu posledního úspěšného kroku Čada.

VK Modřanská Prostějov – SK UP Olomouc 3:1 (23, –23, 17, 7)

Rozhodčí: Pavelek, Dziacký. Čas: 89 minut. Diváků: 1200.

VK Modřanská Prostějov: Kubínová, Artmenková, Tomášeková, Velikiy, Bramborová, Ssuschke, libero: Chlumská. Střídaly: Soares, Nováková, Hrončeková.

SK UP Olomouc: Dedíková, Sajdová, Viestová, Chalcarzová, Jesina, Gregorová, libero: Maléřová. Střídaly: Nachmilnerová, Mátlová, Honková.

Adam Fritscher