Úvodní set duelu Olomouce v Ostravě trochu připomínal dostihy. Hostující vysokoškolačky se staronovou oporou, slovenskou blokařkou Tomašekovou ve svých řadách několikrát soupeři utekly až na rozdíl šesti bodů (4:8, 13:19, 16:21). Ostrava se však vždy dokázala dotáhnout – naposledy na 20:21. Samotná koncovka ale patřila univerzitě. Ta potom dokázala zvládnout i kritickou pasáž v úvodu druhého dějství, v němž prohrávala 4:8 a následně otočila z 10:12 na 16:12 ve svůj prospěch. Domácí tým pak sice znovu snížil z 15:21 na 20:22, od té chvíle už však neuhrál ani bod.

Podobně vyhlíželo i třetí dějství napínavého duelu, jenže tentokrát v opačném gardu. Po vedení Hanaček (11:14) následovala ostravská obrátka na 20:17 a 23:19, poté olomoucké snížení na 23:22, avšak hned vzápětí rozhodující dva body pro domácí celek. Ten měl velkou šanci na bodový zisk ve čtvrtém dějství, v němž otočil z 10:12 na 14:12, vedl 19:15 a za stavu 24:23 mu chyběl jediný bod od vyrovnání a tiebreaku. V tu chvíli ovšem Olomoučanky zabojovaly, třemi vyhranými výměnami skóre otočily a mohly se radovat ze tří velmi důležitých bodů.

„Měli jsme dobře rozehraný zápas v prvním i druhém setu, pak jsme vždy po druhém timeoutu nepozorností polevili, ale sety ještě uhráli. I třetí sadu jsme měli dobře rozehranou, pak ovšem přišly naše chyby a soupeř toho využil. Čtvrtý set byl nervózní, Ostrava tlačila, my se nemohli dostat z tlaku a neubránili jsme Helenu Kojdovou. Pomohlo střídání Čudové za Poláškovou, když jsme při jejím servisu stáhli náskok. Uklidnili jsme se, pomalejší nahrávky soupeře jsme byli schopni ublokovat a dovedli jsme utkání do šťastného konce," hodnotil olomoucký trenér Jiří Teplý.

„Soupeř nás první dva sety zatlačil servisem a dobře bránil na síti. Ve třetím setu jsme zatlačili podáním my a soupeře dostali pod tlak. V koncovce čtvrté sady jsme byli nedůrazní v útoku, a tím jsme zápas prohráli. Holky bojovaly, ale bohužel o body jsme se připravili vlastními chybami," litoval ostravský kouč Zdeněk Pommer.

V pondělí odlétají Olomoučanky do turecké Bursy, kde ve středu od 18 hodin odehrají s místním celkem odvetu 3. kola evropského poháru Challenge Cup. Pokud chce univerzita pomýšlet na postup do osmifinále soutěže, musí po úvodní porážce 0:3 z domácí palubovky v odvetě zvítězit 3:0 nebo 3:1 a pak ještě zvládnout dodatečný zlatý set.

TJ Ostrava – SK UP Olomouc 1:3 (-21, –20, 22, –24)

Rozhodčí: Peloušek, Slezák. Čas: 92 minut. Diváků: 195.

Ostrava: Zemanová, Zedníková, H. Kojdová, Nachmilnerová, Součková, Kukučová, libero: Spáčilová. Střídaly: Čuboňová, Polášková, Valková.

Olomouc: P. Kojdová, Košická, Tomašeková, Tinklová, Schandlová, Rutarová, libero: Richardsonová. Střídaly: Holásková, Polášková, Čudová.

První letošní sokolské derby ve Frýdku-Místku sice vyhrál velmi překvapivě tehdy hostující Šternberk 3:0, v odvetě na Hané ale bylo vše úplně jinak.

Domácí tým sice v úvodním setu držel krok až do stavu 12:13, ve druhém technickém timeoutu už však prohrával 12:16. A když hosté při servisu své nejlepší hráčky Melicharové odskočili na 14:21, bylo o výsledku rozhodnuto.

Podobně se vyvíjela i druhá sada. Snaživý a bojovný šternberský celek sice ještě srovnal z 5:9 na 10:10, pak se ale historie opakovala. Z 12:13 to bylo opět 12:16 a Frýdek-Místek vedl vzápětí 2:0.

Poslední vzepětí mladého domácího výběru přišlo ve třetím dějství za stavu 5:3. Po sérii servisů hostující kapitánky Dudové to však bylo 9:17 a všechny tři body se stěhovaly na pomezí Moravy a Slezska.

„Na dnešní utkání jsme se hodně připravovali v praxi i teorii, viděli jsme dvě až tři videa s hrou domácích. Jsem rád, že jsme zvládli předvánoční blok základní části extraligy, teď si musíme stejně dobře vést i po Novém roce," přeje si kormidelník Frýdku-Místku Pavel Kožuch.

„V týdnu jsme se potýkali s chřipkovým onemocněním a půlka týmu šla do utkání přímo z postele, takže výsledek 0:3 pro mě není až takovým překvapením," konstatoval šternberský kouč Martin Hroch. „Nicméně i tak mě neuspokojuje, že v naší hale soupeř dominuje na servisu a přihrávce. Vůbec jsme naším podáním, které dokáže být také kvalitní, protivníka neodtáhli od sítě, jako se nám to podařilo ve Frýdku. Nahrávačka hostů si to rozhazovala, jak chtěla. Na bloku se jim, když mají dobře přihráno, rovnat nemůžeme, takže ten výsledek je nakonec vcelku logický," uznal Hroch.

Poslední letošní zápas odehrají Šternberanky ve čtvrtek 18. prosince od 18 hodin na palubovce mistrovského Prostějova.

TJ Sokol Šternberk – TJ Sokol Frýdek-Místek 0:3 (-17, –18, –19)

Rozhodčí: Dziacký, Topolánek. Čas: 70 minut. Diváků: 130.

Šternberk: Ticháčková, Janečková, Konečná, Oborná, Kepplová, Sochorcová, libero: Hronová. Střídaly: Citovecká, Bartáková, Borovcová, Zemánková.

Frýdek-Místek: Závodná, Dudová, Michalíková, Yordanská, Kubová, Melicharová, libero: Kedziaová. Střídaly: Radivojevičová, Kavková.

Autor: ADAM FRITSCHER

Tabulka

Tabulka