Odveta, která definitivně rozhodne o postupujícím do finále, se uskuteční ve čtvrtek 29. ledna od 17 hodin v univerzitní hale v Olomouci.

Klíčový pro průběh celého úvodního semifinále byl možná už jeho první set. Hanačky v jeho průběhu vedly až o čtyři body, vyhrávaly ještě 23:21, jenže koncovku nezvládly a podlehly Olympu 26:28.

Výsledek úvodního dějství jednoznačně ovlivnil i to druhé, v němž se univerzita nevzpamatovala z uštědřeného direktu a prohrála 15:25.

Jenže třetí sada znovu nabídla pár desítkám přítomných diváků dramatickou podívanou, v níž měly navrch hostující vysokoškolačky. Ty dlouho výrazně vedly (10:5, 12:9, 22:19 a ještě 23:22), v závěru sice svůj náskok ztratily, aby ale v další vypjaté koncovce snížily po výsledku 27:29 na 1:2.

Ve čtvrté části duelu to pak vypadalo znovu na bodovou přetahovanou. Olomoučanky ale od stavu 17:17 zkolabovaly, uhrály už jen dva míče a blíž do finále tak má favorizovaný Olymp.

V domácí odvetě hrané poslední lednový čtvrtek budou vysokoškolačky muset zvítězit bez ztráty sady, nebo 3:1 a pak zvládnout dodatečný zlatý set, jinak letos v Českém poháru končí.

„Bylo to velmi vyrovnané utkání. Škoda nevyužitého prvního setu, protože v tom druhém už to bylo hodně pod jeho dojmem. Myslím, že kdybychom v úvodní hře koncovku zvládli, tak by se hrálo minimálně do tie-breaku, pokud bychom už nerozhodli dřív. Domácí tým byl totiž hlavně ze začátku zaskočen naší hrou. V odvetě to budeme mít sice vzhledem k výsledku těžké, ale určitě nic nevzdáváme," konstatoval olomoucký kouč Jiří Teplý.

Nejbližší soutěžní zápas odehrají olomoucké volejbalistky už tuto sobotu, kdy doma v rámci 16. extraligového kola přivítají poslední celek tabulky SG Brno.

PVK Olymp Praha – SK UP Olomouc 3:1 (26, 15, –27, 19)

Rozhodčí: Meruna, Dušek. Čas: 108 minut. Diváků: 60.

Olymp: Kurková, Hodanová, Mudrová, Nová, Mlejnková, Trnková, libero: Dostálová. Střídaly: Škrampalová, Šimáňová, Kopecká.

Olomouc: Kojdová, Tomašeková, Tinklová, Schandlová, Rutarová, King, libero: Košická. Střídaly: Polášková, Šenková, Čudová, Holásková.

Autor: ADAM FRITSCHER