Letadlem, trajektem i autobusem cestovaly olomoucké volejbalistky do anatolské Bursy, čtvrtého nejlidnatějšího města Turecka ležícího asi sto kilometrů vzdušnou čarou jižně od Istanbulu. Ve výpravě však nebylo americké libero Hanaček Elysse Richardsonová, místo ní tak musela na tomto postu alternovat útočnice Schandlová.

V úvodní sadě se oslabený hostující tým, jemuž v Turecku chyběla i na evropské soupisce absentující čerstvá posila Tomášeková, držel jen do stavu 5:4 pro domácí. Pak Bursa odskočila na 9:4, postupně svůj náskok navyšovala až na rozdíl devíti bodů a nakonec zvítězila 25:17. Turkyně byly v tuto chvíli jediný set od postupu a jejich trenér okamžitě obměnil základní sestavu hned na dvou postech. Univerzita pak druhé dějství zahájila nadějně, vedla 2:0 a 4:2 a ještě do prvního technického time-outu se šlo za stavu 8:7 pro Bursu. Ta ovšem vzápětí přidala čtyři body v řadě a od stavu 12:8 dalších šest, čímž bylo po setu. Vysokoškolačky v něm nakonec uhrály pouhých deset výměn a hrstka diváků ve velké hale i naopak početný dechový orchestr, jenž se staral o hudbu v pauzách, mohli začít slavit postup.

Třetí sadu už za domácí odehrála kompletně obměněná sestava, která přesto rychle vedla 6:2. Bodový účet tureckého favorita stejně jako ve druhém dějství utěšeně bobtnal (12:4, 19:10) a nakonec se zastavil na výsledku 25:17. Univerzita Palackého se s letošní pohárovou sezonou rozloučila nevesele porážkou 0:3 v asijské Burse.

„Že tady pravděpodobně neuspějeme, jsme po domácím utkání a vzhledem k síle obou celků a jistým komplikacím s naší sestavou očekávali. Přesto jsme ve dvou setech podali slušný a statečný výkon, vyloženě nepovedl se nám jen ten prostřední. Teď se musíme rychle otřepat, protože nás čekají důležité duely v domácích soutěžích," konstatoval trenér Hanaček Jiří Teplý.

Poslední letošní soutěžní zápas odehrají Olomoučanky tuto sobotu, kdy v rámci 14. extraligového kola přivítají v univerzitní sportovní hale od 17 hodin družstvo Přerova.

Bursa BBSK – SK UP Olomouc 3:0 (17, 10, 17)

Rozhodčí: Erce Alvarez (Šp.), Suciuová (Rum.), Čas: 67 minut. Diváků: 250

Sestava BursySorogluová, Eryüzová, Riverová, Milośová, Bozová, Gülerová, libera: Sariogluová, Sazlidereová

Střídaly: Düzcelerová, Penaová, Gülacová, Kafadarová.

Sestava Olomouce:

Košická, Holásková, Tinklová, Polášková, Rutarová, Kojdová, libero: Schandlová

Střídaly: Čudová, Jurčíková, Šenková.

Autor: ADAM FRITSCHER