Olomoucké volejbalistky oproti loňské sezoně výrazně posílily. Do týmu přišly Košická, Uhrová, Kojdová a Brazilka Tiago. „Je dobře, že jsme tým doplnili. Vloni jsme končili se sedmi hráčkami a teď máme každý post zdvojený. Naše cíle by se měly pohybovat na prvních třech místech," řekl olomoucký trenér Jiří Teplý.

Tým se kvalitně doplnil. Vedení klubu dokonce sáhlo k exotické posile, brazilské blokařce Juliana Tiago. „Chceme hrát evropskou špičku, a tak si nevystačíme jen s našimi hráčkami. Je to zkouška. Nepopírám, že jsme riskovali peníze. Za dva tři měsíce se uvidí, jestli se to vyplatilo," vysvětloval netradiční krok předseda klubu Jiří Zemánek.

Otázkou je i domluva s novou posilou. „Komunikaci se zatím nedaří zvládnout. Juliana mluví portugalsky a španělsky a snaží se zdokonalovat v angličtině. Na hřišti to problém není, spíš ve věcech mimo sport. Je to ale otázka velmi krátké doby, kdy se to zlepší," věří Teplý.

Kapitánka Věra Tinklová i přes velké změny v týmu žádné problémy nevnímá. „Holky do týmu zapadly velmi dobře. Vytvořila se parta," pochvaluje si. Mimo domácí extraligy volejbalistky hrají i Pohár CEV.

V prvním kole narazí na belgické Charleroi. „Rádi bychom přes soupeře přešli, ale nebude to jednoduché," avizuje olomoucký trenér.

Šternberské volejbalistky by si přály poklidnější sezonu bez záchranářských starostí. Na lavičku vedle trenéra Radomila Juříka zasedne asistentka Jana Teplá, do týmu se vrátila blokařka Piňosová. „Zprofesionali­zovali jsme lavičku. Vrací se Piňosová a právě na bloku jsme měli rezervu. Chtěli bychom sezonu odehrát ve větším poklidu. To znamená zajistit si s předstihem postup do play off, abychom neměli barážové starosti," přeje si předseda šternberského klubu Michal Oborný.

Trenér Juřík si pochvaloval kvalitní přípravu. „Absolvovali jsme turnaje v Žilině, Olomouci a Bělorusku. Právě turnaj v Bělorusku nám dal víc, než si dokážeme představit. Hráli jsme v podmínkách, které si u nás nedokážeme představit," upozornil Juřík.

Také kapitánka Markéta Janečková vyzdvihla zahraniční turnaj. „V Bělorusku jsme odehrály těžké zápasy, které by nám měly pomoci. Piňosová by měla být posilou," očekává.

Nová asistentka se chce zaměřit především na statistiky. „Ráda bych pomohla se svými hráčskými zkušenostmi i pozoovatelky ve statistikách," zmínila.

„Statistika je velmi důležitá. Kouč nemůže všechno postřehnout," doplnil Zemánek.