„Jsem maximálně spokojený. Bylo to derby, jak má být. Kluci makali a dřeli a i když tam byly občas nějaké chyby na obou stranách, tak se zápas musel líbit," prohlásil litovelský trenér Zdeněk Sléha.

Od začátku se oba týmy střídaly ve vedení. Šest minut před přestávkou hosté odskočili na čtyřgólový rozdíl (9:13). Ten ale neudrželi a do šaten se šlo za stavu 13:14. Litovli hrálo do karet, že poprvé v sezoně mohla do zápasu nasadit Davida Barabáše, který hostuje v extraligovém Brně, a rovněž Matěje Konšela, jenž byl ještě dvě hodiny před startem derby na palubovce Dukly Praha a do Olomouce přiletěl vrtulníkem.

Ve druhé půli derby gradovalo. Stavomontáže nejprve odskočily na 20:18. Poté ale Kubáček fauloval unikajícího Havlíčka a olomoucký pivot vyfasoval červenou kartu.

„Za faul zezadu byla červená karta oprávněná. Nevím ale, proč se házela sedmička," divil se olomoucký trenér Zdeněk Čtvrtníček.

O chvíli později dostal dvouminutový trest Marcel Knébl, olomoučtí házenkáři začali dělat chyby v rozehrávce a hosté trestali z rychlých protiútoků. Tatran rázem skóre otočil na 23:24 a s prvoligovým nováčkem to nevypadalo příliš dobře.

Jenže skóre se nadále vyvíjelo jako na houpačce. Domácí vedli 26:24, v předposlední minutě však Barabáš proměnil sedmičku a poslal Tatran do vedení 27:28. Stavomontáže zásluhou Schmalze vyrovnaly. Na druhé straně branku po náskoku z levého křídla vůbec netrefil Šuba a Stavomontáže měly výhodu posledního útoku.

Čtyři sekundy před koncem olomoučtí házenkáři rozehrávali devítimetrový hod, ale Schmalzova střela se otřela o levou tyč. „To, že se rozhodl vystřelit, mu nemůžeme vyčítat," řekl Čtvrtníček.

Oba týmy jsou těsně provázány, a tak na obou stranách nastoupili házenkáři proti svým bývalým spoluhráčům. „Litovli velmi dobře zahrála křídla a výborně zachytal gólman Drkula, který je v Litovli od nás na hostování. Nedařilo se naopak Schmalzovi, který jako litovelský hráč utkání prožíval velmi emotivně. Dobře zahrál Tydláčka s Kubáčkem," hodnotil Čtvrtníček.

Jeho protějšek mohl chválit kompletní tým. „Vyzdvihovat v podstatě nemám koho, protože kdo byl na hřišti, tak tam nechal duši. Předvedli jsme agresivitu v obraně a rychlý přechod do útoku. Tak se to má hrát a to nám chybělo v těch prvních třech zápasech," uvedl trenér Tatranu Sléha, jehož tým už není v tabulce na posledním místě.

V dalším domácím zápase Litovel hostí Bystřici pod Hostýnem.

„Nebude hrát Konšel ani Barabáš, ale my nemůžeme stavět na jednom dvou hráčích. S Bystřicí to bude těžký zápas," uvědomuje si litovelský trenér.

Olomoučtí házenkáři v příštím kole zavítají na palubovku zatím suverénního Zlína.

STM OLOMOUC – TATRAN LITOVEL 28:28 (13:14)

Rozhodčí: Martiník, Petruška. Branky ze 7m hodů: 3 – 5. Vyloučení: 2 – 3. ČK: Kubáček. Diváků: 250.

STM Olomouc: Malínek, Novotný – Eger 3, Mazáč, M. Knébl 1, Hynek, Tydlačka 6/3, Lerch 1, Škůrek, Bijota 1, Schmalz 7, P. Knébl, Laštůvka 4, Kubáček 5. Trenér: Zdeněk Čtvrtníček.

Tatran Litovel: Drkula, M. Sléha – Kuchař, Barabáš 5/2, Nedoma, Hanák 2, Pavlík, Šuba 6/3, F. Sléha 1, Šmíd 6, Havlíček 2, Gottfried, Čtvrtníček 1, Konšel 5. Trenér: Zdeněk Sléha.

Další výsledky 4. kola:

Nové Veselí – Ústí nad Labem 38:19, Bystřice p. H. – Strakonice 30:20, Jičín B – Zlín 13:23, Karviná B – Louny 27:24, Chodov – Náchod 18:23.

TABULKA

Tabulka