Tradiční bitva hanáckých týmů odstartuje ve čtvrtek od 17 hodin v olomoucké sportovní hale Univerzity Palackého.

A vysokoškolačky věří, že mohou uspět.

Extraliga volejbalistek je teprve na svém začátku, tabulka soutěže už však odpovídá předsezonním předpokladům.

Na prvním místě je tradičně Prostějov, pronásledovaný Olomoucí, která má zatím na kontě jen tři zápasy.

A všechny zvládly hráčky VK UP vítězně.

Od posledního utkání výběru trenéra Jiřího Teplého uplynul týden, družstvo z hanácké metropole si v českém poháru zcela bez problémů poradilo s Olympem Praha.

To Prostějov měl v uplynulých dnech náročnější zápasový program. Agelky cestovaly do Maďarska v předkole Ligy mistryň pro vítězství 3:0 a na domácím hřišti si v odvetě zajistily proti celku Békéscsaba postupový výsledek 2:3.

„Může to být výhoda a nemusí. Hráli a trénovali pořád s míči Mikasa, my až poslední dva tři tréninky. Takže budou asi zvyklejší na tento míč," uvažoval nad otázkou většího vytížení Prostějova trenér vysokoškolaček Jiří Teplý a pokračoval: „Můžou být také rozehranější, hráli kvalitní zápasy. Psychika může být dobrá. Ale těžko říct, bude záležet na momentální situaci."

Poslední vítězství Olomouce: 2008

Také v extralize nenašel hegemon soutěže letos přemožitele, avšak na přesvědčivých výkonech z minulých sezon potřebují Prostějovanky ještě zapracovat.

„Naše výkony jsou takové nahoru dolů až hrůza. Myslím si, že letos bude v extralize hodně vyrovnaných týmů. Co se týče těch prvních čtyř, tak ty budou vážně hodně dobré," uvažovalo po utkání s Ostravou libero osminásobného mistra ČR Julie Kovářová.

Olomoucké volejbalistky porazily Prostějov naposledy v dubnu 2008, rivala z Hané vyřadili v semifinále play-off a tehdejší trenérku Táňu Krempaskou nahradil Miroslav Čada.

Toho Olomouc neporazila, v klubu nyní působí jako konzultant a z lavičky vede tým Peter Goga.

„Samozřejmě doufáme i věříme, že naše úspěšná série s Olomoucí bude pokračovat právě i nejbližším vzájemným utkáním," prohlásil pro klubový web VK Prostějov kouč Goga.

Teplý: Eliminovat prostějovský útok

Ačkoliv Agelky neodehrály letošní extraligové zápasy s jistotou, derby přináší speciální motivaci a obvykle zlepšení výkonu.

„Vždycky proti nám hráli maximálně připravení a koncentrovaní. Loni vyhráli a také neměli přesvědčivý vstup do sezony, prohráli v Ostravě. Je to kvalitní tým, který bude připravený. Musíme čekat, že to bude velmi těžké," potvrdil trenér Olomouce Jiří Teplý.

Až právě střetnutí s Prostějovem a dalšími předními celky by měly být ukazatelem formy olomoucké sestavy.

„Zatím jsme všechno vyhráli, na začátek sezony si nemůžeme stěžovat. Čeká nás ale Prostějov, Olymp, Ostrava a tam se ukáže, jestli už je družstvo konsolidované," mínil Jiří Teplý.

Ten bude hledat recept na silné zbraně Prostějova.

„Mají určitě dobrý útok. Měli bychom nějakým způsobem vyřešit obranu a pokusit se tuto útočnou sílu nějak eliminovat," plánoval Teplý.

Goga: Doma budou nebezpeční

Na pozoru se má před zápasem také prostějovský tábor.

„Pochopitelně nás čeká velice těžký zápas, který určitě snese srovnání s těmi čerstvě odehranými proti Maďarkám v Champions League. Také Olomouc má po letním posílení dost kvalitní kádr," podotkl Peter Goga a dodal: „V extralize zatím stejně jako my všechno vyhrála a v domácím prostředí své rozlehlé haly nesporně bude velmi nebezpečným soupeřem. S tím ale dopředu počítáme, proto se maximálně připravíme. A půjdeme za vítězstvím," přislíbil prostějovský kouč.

Velká očekávání má také Olomouc, trenér Teplý by si přál maximální výhodu domácího prostředí.

„Těšíme se na dobrý zápas, je to zápas dvou neporažených týmů. Hrajeme doma, doufám, že přijde hodně diváků, kteří nás povzbudí. Půjdeme do toho s tím, že chceme uhrát co nejlepší výsledek a nejlépe Prostějov už konečně porazit."