Olomouc vstoupí v sobotu do soutěže s novým názvem MOL liga, která zachovává formát dřívější interligy, s novým koučem Janem Hegarem.

Po loňském třetím místě mezi českými celky interligy ukončil pětileté působení u hanáckého celku kouč Jan Bělka a brzy přišel k týmu Jan Hegar.

Zora zakončila zápasovou přípravu o víkendu na tradičním domácím turnaji. Na Poháru míru tentokrát obsadila třetí místo, významnější však bylo ladění herního projevu před ostrým startem soutěže.

„Jsme rádi za mezinárodní konfrontaci s kvalitními družstvy, byly vidět odlišné styly házené. Pro nás to byla generálka na start do sezony, ověřili jsme si některé věci v obranných a samozřejmě i útočných systémech. Pořád je moc na čem pracovat, ale víme jakým směrem jít dál,“ zmínil nový trenér Olomouce Jan Hegar.

Andrův stadion v Olomouci
Za kolik na Evropskou ligu v Olomouci? Fotbalový Zlín oznámil ceny vstupenek

Změny v realizačním týmu přinášejí nové impulsy a změny v herním projevu.

„První cíl jsme si dali, že chceme zkvalitnit obranný systém nula šest a klást větší důraz na rychlý útok. Částečně se nám to daří. Pak jsme chtěli začít pracovat ještě na dalším obranném systému a myslím, že to bude taky použitelná záležitost,“ uvažoval kormidelník olomouckých házenkářek.

Naopak velkou proměnou neprošel hráčský kádr, který byl doplněn o talentované dorostenky.

Pozitivem je tak sehranost, které mohou Hanačky využít. Ale jen částečně.

„Do určité míry z toho lze těžit. Ale v některých fázích jsme pokročili natolik, že jsem musel některé věci učit hráčky jinak. Z loňské sezony se použila část útočných kombinací a zbytek se musely učit za pochodu. Je to tak půl na půl. Jsou to mladé holky, něco jde lépe a něco hůř,“ prozradil bývalý trenér extraligových mužů Hranic či Králova Pole Brno, který se v úvodu přípravy znovu rozhodl naskočit do házenkářského trenérského kolotoče.

Na Horní i Dolní náměstí instalují nová pítka z dílny světoznámého sochaře a olomouckého rodáka Ivana Theimera
Originální pítka už montují na olomoucká náměstí. Takto vypadají

TŘÍLETÁ PAUZA OD TRÉNOVÁNÍ SKONČILA

„Měl jsem tříletou pauzu a trošku jsem si od toho odpočinul. Práce s týmem nás tady baví, kádr se chce zlepšovat, to je důležité. Tým drží pospolu, líbí se mi atmosféra v klubu. Máme zase šanci to o kousek posunout.“ věří Jan Hegar.

Pochopitelně nejen na defenzivě se v posledních týdnech pracovalo v hale Zory Olomouc.

V týmu nebude pokračovat režisérka hry.

„Chybí nám Anička Gebre Selassie, která má přestávku a je to citelná ztráta. Byla první střední spojka, rozehrávala a držela útočný styl hry. Pracujeme se středními spojkami, které neměly tolik prostoru ve hře. Za měsíc by mohla do zápasu zasáhnout i Jarmila Trumpešová, která má po operaci, ale zatím je to jen odhad, ještě se uvidí,“ říká Jan Hegar.

Mohou házenkářky zopakovat v nadcházející sezoně nebývalý úspěch z té předchozí?

„To si netroufám říct, ani s tím cílem do sezony nejdeme,“ odpovídá nový trenér a dodává: „Chceme pracovat na věcech, které jsme teď změnili a pokud se to bude dařit, tak by náš výkon měl jít postupně nahoru. První cíl je postoupit do play-off a pak se uvidí, co s tím dál. První jsou výkony, pak samozřejmě umístění,“ tvrdí olomoucký kouč.

V úvodních zápasech chce s týmem odstranit kolísání výkonnosti.

„Rozhodně potřebujeme stabilizaci výkonu. Určité úseky hrajeme výborně a určité úseky chaoticky. Těch chaotických částí zápasů ale ubývá. To je další cíl, chceme taky zapracovat co nejvíce hráček, abychom mohli držet vysoké tempo celý zápas,“ říká k důležitým faktorům pro úspěch v nové sezoně Jan Hegar.

Útočník SK Sigma Olomouc Pavel Zifčák na stáži v italském klubu Sampdoria Janov
Stáž v Sampdorii mi otevřela oči, říká olomoucký talent Zifčák