V sobotu i v neděli si vyjel finále A a i v něm ukázal výborný výkon.

V sobotu jel opravdu dobrou jízdu, bohužel se však nevyvaroval trestného doteku, a tak z toho bylo páté místo, kdy zaostal o pouhých 3,5 sekundy za nejlepším Michalem Jáněm z Dukly Brandýs.

V neděli měl Chaloupka ve finálové jízdě malé komplikace a nevyhnul se dokonce ani eskymáckému obratu a po tomto zaváhání nakonec bral desáté místo.

Olomoucký singlkanoista v prvních startech ukázal, že celou zimu poctivě trénoval a body do olympijské nominace seniorů se ho rozhodně týkají.

Po víkendu figuruje v nominaci na průběžném osmém místě se ztrátou třinácti bodů na dosavadního lídra pořadí Vítězslava Gebase z USK Praha.

„S prvním závodem jsem maximálně spokojený, i když po kvalifikaci v níž jsem obsadil třetí místo, jsem myslel i na vyšší příčku. I tak řadím toto umístění, v konkurenci jaká byla, hodně vysoko. Zároveň ale věřím, že umístění na bedně v Českém poháru letos ještě přijde, „ řekl po závodech Václav Chaloupka.

Další, komu se o víkendu dařilo, byli deblkanoisté Jan Vrublovský – Petr Novotný, kteří v sobotu i v neděli dojeli sedmí a brali cenné body do nominace, ve které jim průběžně rovněž patří sedmé místo.

Obhajoba světového bronzu?

Chaloupkovi a mladým deblkanoistům ale o dospělou reprezentaci zatím nejde.

Všichni jsou věkem ještě dorostenci, a tak se soustředí na juniorskou reprezentaci, která má nominační závody 24. dubna v Praze-Troji a dále v květnu na umělých drahách v Roudnici a Brandýse nad Labem.

Pokud by se jim podařilo v kvalifikaci uspět, vydali by se potom v červenci na mistrovství světa v polském Krakově.

Tam bude Václav Chaloupka obhajovat bronzovou medaili z loňského šampionátu v Brazílii.

„Na juniorskou nominaci si věřím, je tam ale zhruba sedm singlkanoistů, kteří o ni budou bojovat, takže to nebude vůbec snadné. Pokud bych si ale účast na mistrovství světa vyjel, plán je jasný. Chci zvítězit a udělám pro to vše, co bude v mých silách," komentuje svou aktuální formu Václav Chaloupka.

Nejmladší závodnice v poháru

Na závodech samozřejmě startovali i další olomoučtí závodníci, kteří by mohli promluvit do juniorské reprezentace. Například kajakářka Klára Hricová nebo singlkanoista Jan Novotný.

Dále se olomoucký klub může pochlubit i dvěma nejmladšími závodnicemi v Českém poháru a to Lucií Doležalovou a Terezou Kneblovou, druhá jmenovaná v kategorii singlkanoistek skončila v obou víkendových startech na výborném jedenáctém místě.

,,Na závodech to byla první ostrá zkouška po zimní přípravě a s výsledky jsem určitě spokojen. Zároveň je ale třeba zůstat při zemi a pracovat dál, protože přijde juniorská nominace, ve které může vypadat vše úplně jinak," zhodnotil výkony svých svěřenců trenér olomouckých dorostenců Rudolf Rozsypal. (spo)