Vyrovnaný duel Litovelští naklonili na svou stranu v závěrečných minutách a sedmému celku tabulky už nedovolili žádné zdramatizování zápasu.

„Chtěl bych hlavně vyzdvihnout bojovnost, kterou podpořili diváci, kteří byli opět naším osmým hráčem. Ve druhém poločase udělal Jičín více technických chyb, které jsme trestali rychlými protiútoky. Všechno vycházelo z kvalitní a agresivní obrany. A Pavel Prauzek také zachytal velmi dobře,“ glosoval zápas asistent litovelského trenéra Květoslav Kuba.

Utkání se rozběhlo pro domácí nadějně, za stavu 4:1 se ale ke slovu dostal jičínský pivot Drbohlav a v přesilovce hosté srovnali. Přetahovaná o jeden gól se nesla celou první třicetiminutovkou, navíc doprovázena povzbuzováním prokládaným hněvem na adresu rozhodčích.

Čtěte také: Další oprava Velkomoravské začíná. Zavře i odbočení k Šantovce 

Dvouminutový trest dostala Litovel také za velké protesty trenéra Hradila. „Úplně zbytečné,“ připustil asistent Kuba.

Do druhé půle se ale situace uklidnila a hráči Litovle, kteří i předtím drželi nervy na uzdě, pracovali na smazání dvougólového manka. Důraz na disciplínu se domácím vyplatil.

„Při každé příležitosti a každém timeoutu jsme hráče informovali, aby příkladně bojovali a nenechali se ničím ovlivňovat. Kluci to zvládli. Věděli jsme, že to nebude jednoduché a po celý týden jsme jim říkali, aby se soustředili jen na svou hru,“ objasňoval Květoslav Kuba.

„Domácí hráli naprosto koncentrovaně a s maximální bojovností. Využili našich neproměněných šancí a srovnali skóre,“ sportovně uznal hostující kouč Aleš Babák. Dvacet minut před koncem svítil na ukazateli stav 17:17, obavy ze vzepětí hostujícího celku se však nenaplnily.

Litovel pokračovala v kvalitní defenzivě, chyby trestal z brejků hbitý Miroslav Nedoma a brzy bylo jasné, že vítězství už Hanákům neunikne.

„Domácí vyhráli naprosto zaslouženě. Pro nás je naprostým zklamáním posledních dvacet minut, i zkušení hráči dohráli konec zápasu až nedůstojným způsobem. Je to pro nás trošku nepochopitelné,“ zlobil se na slabý výkon z poslední fáze zápasu trenér Jičína.

Naopak nálada na straně Litovle se mohla výrazně zlepšit.

„Určitě nás to povzbudí. Kvalitní výkon jsme předvedli už v Karviné, kde nám bohužel nevyšel závěr utkání. Jde vidět, že práce, kterou kluci odvádí na tréninku, přináší nějaké ovoce. Ale je potřeba pokračovat dál. Do Brna pojedeme s pocitem dobře odvedené práce a s tím, že budeme chtít vyhrát. Pokud budeme mít takové nasazení, tak to není nemožné," prohlásil litovelský asistent s vyhlídkou na další zápas na půdě šestého týmu české nejvyšší soutěže.

TJ Tatran Litovel - HBC Ronal Jičín 31:24 (11:13)

Nejvíce branek Nedoma 6/2, Kozlovský 4, Bechný 4, Šmíd 4 - Krahulec 8/4, Šafář 4, Šulc 3. Rozhodčí: Frieser – Kavulič. Sedmimetrové hody: 4/3 - 5/4. Vyloučení: 4 – 2. Diváci: 252.

Čtěte také: Olomoucký vědec zkouší brusinku na rakovinu prostaty. Sám jí onemocněl