Za dva měsíce z Horního náměstí vystartuje Wilson Kipsang, světový rekordman v maratonu a Edna Kiplagat, dvojnásobná mistryně světa v maratonu. 

„Je to unikum, že právě tito běžci budou v Olomouci startovat. Považuji to za své osobní vítězství. To, že přijedou, je epochální," zářila Jana Moberly, manažerka elitních atletů.

Mohla byste představit elitní běžce olomouckého závodu?
Letošní ročník se může těšit na hvězdné obsazení. Podařilo se získat hvězdy světového kalibru. Je to Wilson Kipsang, držitel světového rekordu v maratonu a Edna Kiplagat, dvojnásobná mistryně světa na stejné trati. Tito běžci minulý víkend vyhráli loňský maraton, jeden z nejprestižnějších závodů světa.

Edna Kiplagat:narozena 1979 v Keni
:mistryně světa v maratonu v roce 2011 a 2013
:vítězka maratonu v Los Angeles a v New Yorku (2010)
Wilson Kipsang:narozen 1982 v Keni
:světový rekord v maratonu z roku 2013 - čas 2:03:23 
:bronzová medaile v maratonu na Olympiádě 2012 v Londýně
:dvojnásobný vítěz maratonu ve Frankufurtu, vítěz maratonu v Londýně a v Berlíně
:dvanáctý nejlepší světový čas na půlmaratonu - čas 58:59  

Jak se na start v Olomouci těší?
S oběma jsem mluvila v Londýně a oba se těší. Ani jeden Českou republiku dosud nenavštívil, jsou na to velmi zvědaví. Olomouc má velkou šanci ukázat, co je to Česká republika a RunCzech.

Jak se vám vůbec podařilo získat tak slavná jména?
Intenzivní jednání probíhala od letošního ledna. Definitivní uzavření dohody proběhlo během londýnského maratonu. O to větší jsme měli radost, když se během čtyřiadvaceti hodin od podepsání kontraktu stali vítězi londýnského maratonu.

Co nakonec rozhodlo, že oba běžci budou startovat v Olomouci?
Určitě osobní jednání. Síla RunCzech je někde jinde než u prestižních závodů. S oběma jsem jednala od ledna osobně, e-maily, telefony, až se podařilo dohodnout.

Seriál RunCzech začleňuje vícero závodů. Proč právě do Olomouce se vám podařilo přilákat tak skvělé běžce?
Nepreferuji žádný z těch sedmi závodů. Všechny jsou pro mě stejně důležité. Sestavuji elitní startovní listiny pro všechny závody. Je to otázka termínů, jednání i štěstí. Pro Prahu se daří pravidelně zajišťovat mistry světa. Je pravda, že pro závody v dalších městech se něco takového podařilo vůbec poprvé. Je to unikum, že právě tito běžci budou v Olomouci startovat. Považuji to za své osobní vítězství. To, že přijedou, je epochální.

Nemají elitní běžci nějaké speciální požadavky?
Tuhle otázku dostávám často. Musím říct, že atletika je sport lidový. Při běhání si vezmete boty a vyrazíte. Hvězdy potřebují to samé co normální běžec. Samozřejmě, že nejlepší běžci vyžadují určitý komfort. Zatím jsem se ale nesetkala s žádným extrémním požadavkem.

Trasa Olomouckého půlmaratonu 2014

Může padnout rekord

Část trati olomouckého závodu vede centrem po historické dlažbě. Nelimituje to překonávání rekordních časů?
Je to zhruba čtrnáct dnů, co jsem si projížděla novou trasu, která je jednokolová. Trasa je z mého pohledu jasně rychlejší, než byla vloni. Věřím, že když tady budeme mít tyto hvězdy světového kalibru se svými vodiči a další kvalitní závodníky, tak dojde k překonání rekordu závodu. Možná se v kategorii mužů přiblížíme magické hranici jedné hodiny, nebo pod hodinu deset v kategorii žen.

Změnili jste trasu, sehnali jste světovou elitu. Byli byste zklamaní, kdyby hodinová hranice nepadla?
Zatím bych nemluvila o hodinové hranici. Budeme se pokoušet překonat rekord závodu. Máme novou trasu a teprve závod ukáže, jaké jsou její možnosti. Velmi důležité je ale počasí, což je minimálně šedesát procent úspěchu.

Pro letošní ročník jste zvýšili kapacitu hlavního závodu na pět tisíc běžců. Úvod však vede úzkými uličkami v centru. Nebojíte se, že se trať ucpe?
S tím není tak velký problém. Na startu jsou závodníci seřazeni podle výkonnosti ve startovních koridorech. První běžci vyráží na trať velmi rychle. Normální hobby běžec pozná během několika stovek metrů, že není možné tempo držet se špičkou. Pomalejší běžci mají v úvodu trošku problém běžet, ale tak je to u všech velkých závodů. Naše města nemají široké avenue jako Paříž nebo Berlín. Tito běžci to vědí, musí se s tím srovnat.