Organizátoři extrémního závodu připravili tři délky tras. Určeny jsou pro dvojice závodníků všech věkových a výkonnostních kategorií.

Na své si přijdou i zastánci dogtrekingu, tedy běhu se psy. Jednotlivé tratě měří přibližně patnáct, pětatřicet a pětašedesát kilometrů.

Bezpečnost účastníků je pro pořadatele na prvním místě. Proto je také předepsané povinné vybavení.

„Povolené jsou trekové hole, ale jinak se každý musí spolehnout jen na běh či chůzi. Povinnou výbavou jsou mobilní telefony a pro dvě delší trasy ještě čelovka s náhradními bateriemi," říká hlavní organizátor závodu Pavel Zitta.

Už v pátek pět minut před půlnocí se vydají ze zimního střediska Kouty na trať závodníci v nejdelší kategorii. Přihlásit se bude možné i na místě.

„Dodatečné přihlášení bude možné od patnácti do třiadvaceti hodin, kdy se budou vydávat i startovní čísla," dodává Pavel Zitta.

On-line už se do závodu přihlásilo přes devět stovek lidí. Pořadatelé tak počítají s tím, že účastníků nakonec bude více než tisícovka.

Účastník Ironmana

Na nejdelší trase, na kterou je předepsaný časový limit čtyřiadvacet hodin, čeká na běžce trojice občerstvovacích a kontrolních stanic na Ramzové, Červenohorském sedle a Ovčárně.

Ostatní kategorie se do závodu vydají až v sobotu 12. dubna dopoledne.

Běžci na střední trati mají start naplánovaný na devátou hodinu a účastníci krátké trasy vyrazí hodinu za nimi. O všech vítězích tak bude rozhodnuto už během soboty.

Přijede i mnoho známých sportovců.

Jednou z ostře sledovaných dvojic budou loňští vítězové Petr Vabroušek a Zbyněk Cypra.

Petr Vabroušek v poslední době zazářil v traťových rekordech na stokilometrovém ultramaratonu na Antarktidě a zúčastnil se i známého havajského Ironmana.

Jesenický závod je první z pětidílné série, která účastníky zavede do nejvyšších českých pohoří. Další Horská výzva se uskuteční v květnu na Šumavě. 

Kouty: biograf, koncerty i doprava zdarma

Bohatý kulturní program doprovodí úvodní závod seriálu Rock Point – Horská výzva.

V Koutech nad Desnou, kde je start i cíl prvního extrémního outdoor závodu, si víkend mohou zpestřit celé rodiny. Vstup do areálu bude zcela volný, ale navíc jsou bezplatně přichystány i svozové autobusy.

Organizátoři chtějí, aby závod nebyl jen plný fyzických výkonů soutěžících, ale aby z něj byla velkolepá událost, na kterou se budou těšit jak sportovci, tak i jejich rodinní příslušníci, nebo prostě ti, kteří si chtějí zpestřit víkend.

„Sám jako sportovec vím, že není nic horšího, než čekat až někdo jiný podá výkon, zatímco já se mezitím nudím kdesi v zapadlé obci bez jakéhokoli života," vysvětlil hlavní pořadatel seriálu Rock Point – Horská výzva Pavel Zitta.

Obří letní kino

V Koutech vyroste obří letní kino s Biografem Láska. Na programu bude festival outdoorových filmů. Promítání potrvá prakticky až do zahájení závodu.

Sobotní část pak naplní hudba. Už během dopoledne si na své přijdou děti, pro které budou nachystány atrakce a různé soutěže. Od čtrnácti hodin program odstartuje naplno.

Vystoupí punková formace Trubadoors ze Zábřeha, rock-alternativní sestava ze Šumperka Sioux nebo pop-rocková šumperská skupina O5 a Radeček.

Zhruba mezi šestnáctou a sedmnáctou hodinou pořadatelé při slavnostním ceremoniálu dekorují vítěze a nejlepší závodníky, aby následně pódium předali rock-bluesové kapele Omicron ze Šumperka.

Vstup je zcela zdarma, a stejně tak je možné se do Koutů dostat.

Od 13 do 16 hodin vždy každou celou hodinu ze Šumperka ze stanice MHD bude vyjíždět autobus, který zájemce do Koutů doveze. Nastoupit je možné i v dalších stanicích na trase a svoz je připraven také pro zpáteční cestu.