Úvod utkání domácí tým zaspal. Zora se nevyvarovala nepřesností a špatné koncovky. K tomu se přidal výborný výkon Trenčínské gólmanky Školkové a její družstvo rázem vedlo 5:0.

Olomoučanky svůj první střelecký zápis zaznamenaly až v šesté minutě prostřednictvím Růžičkové. Trenčín se díky individuálním chybám domácích dostával do rychlých útoků, které povětšinou i proměňoval. Dostal se až do šestigólového trháku a se Zorou to nevypadalo valně.

Hanačky se ale nepoložily a začaly bojovat ze všech sil. Zlepšený výkon Vyhlídalové v bráně a obměny postupného útoku jim dávaly šanci pomalu se brankově dotahovat až do konečného poločasového skóre 12:12.

V úvodu druhé půle nechala Zora opět vynikat brankářku Školkovou. Družstva se přetahovala o každý gól.

Svěřenkyně trenéra Krejčíře se poprvé dostaly do vedení v 37. minutě díky Martině Uličné, která jako jedna z mála dostála přísnějším herním kritériím a stala se společně s Hejtmánkovou nejlepší střelkyní Zory v zápase.

Její spoluhráčky měly velký problém se dostávat přes úpornou obranu Trenčína, který potvrdil své defenzivní kvality i neobvyklý herní styl s vysunutou obrannou řadou, která napadala Zoru už v rozehrávce.

Závěr utkání byl ve znamení velké nervozity a mohla rozhodovat každá chybička. Šest minut před koncem ještě vedla Zora o dvě branky. Do většího odskoku se Dámy nedostaly a naopak se nechaly Trenčínem přitlačit a náskok ztratily.

Utkání už spělo k dělbě bodů, minutu před koncem však rozhodčí Martiník nařídil sporný sedmimetrový hod proti domácím a bylo po zápase.

Trenér Zory Lubomír Krejčíř po zápase neskrýval zklamání.

„Nadělaly jsme spoustu technických chyb. V momentě, kdy hráčky mohly utkání rozhodnout jsme neproměnily vyložené brankové příležitosti. Takže ztráta bodů doma, která samozřejmě mrzí,“ řekl na tiskové konferenci Krejčíř.

„Musím konstatovat, že v tomto počtu hráček se takový program hrát nedá. To je vytížení pro profesionálky, ne pro amatérky, které jsou osm hodin za pultem a hrají čtyři zápasy týdně,“ neopomenul zmínit ani velkou herní vytíženost svých děvčat.

Zoru teď čeká krátká regenerace a už zítra odjíždějí autobusem do Srbska, kde je v neděli v Pančevu čeká odveta 3. kola PVP.

DHK Zora Olomouc – Štart Trenčín 26:27 (12:12)

Rozhodčí: Martiník, Novotný. 7m hody: 3/3 – 4/2. Vyloučení: 4 – 6. Diváků: 200.

DHK Zora Olomouc: Vyhlídalová, Kozáková – Hejtmánková 7/3, Růžičková 1, Kovačíková 1, Uličná 7, Kelarová 3, Hrbková 3, Pašková, Dostálové 1, Selucká, Salčáková, Gebre Selassie, Tomečková 3. Trenér: Lubomír Krejčíř.

Štart Trenčín: Školková, Tomková – Hnátová, Uhliarová 8/2, Drotárová 2, Bahýlová 1, Birkušová 5, Žideková 3, Rechtorisová, Gašparovičová 1, Surovčiková 3, Bahýlová 2, Kovaličková 2, Mazuchová. Trenér: Peter Sabadka.

Martin Dostál