Obě hráčky původem z Hané mají před antukovým turnajem, který je dotovaný částkou padesát tisíc dolarů, odlišné cíle. Zatímco bývalá pětadvacátá hráčka žebříčku Cetkovská myslí na zisk druhého titulu v řadě, tak dvacetiletá naděje Štefková touží po svém prvním vyhraném zápase na olomoucké půdě.

„Vždycky je těžší být v roli obhájkyně titulu, ale moc jsem se sem těšila, protože vzpomínky na ITS Cup byly skvělé," vypráví Petra Cetkovská, která se i letos vrátila do Olomouce na turnaj nižší dotace, než mají podniky okruhu WTA.

„Je to i proto, že je tady krásné prostředí, lidi tady jsou strašně fajn a vycházejí nám ve všem vstříc," pochvaluje si Cetkovská areál OMEGA centra sportu a zdraví.

„Jsem z Prostějova, takže jsem tady navíc jako doma."

Třicetiletá hráčka naposledy ve Wimbledonu prošla těžkou kvalifikací a vypadla v prvním kole hlavní soutěže grandslamového turnaje.

„Bude to můj první antukový turnaj po Wimbledonu, čekají mě trochu jiné podmínky a jiná hra, ale já se cítím dobře. A to i po zdravotní stránce, což musím zaklepat," říká hráčka, která bude plnit roli turnajové trojky.

I přesto, že Cetkovská momentálně nefiguruje v nejlepší stovce žebříčku, se dá označit za favoritku číslo jedna. Olomoučtí organizátoři ji také zvolili tváří turnaje.

„Každý turnaj je těžký, nejsem tady ani první nasazenou, tuhle zátěž má na zádech někdo jiný. Budu se snažit dojít až do konce, ale že jsem tváří turnaje nebo obhájkyně z loňska, to na to nemá vliv," prohlašuje Cetkovská.

Jejím hlavním cílem je návrat do první světové stovky. Cenné body může nasbírat i tento týden.

„Všechny body, které tady snad nahraji, my pomůžou k návratu do stovky a postupně do padesátky, kam bych znovu chtěla," přiznává. „Budu se snažit vyhrát každý zápas, aby ten návrat byl co nejrychlejší," dodává Petra Cetkovská.

Ve středu na to vlétnu, říká Štefková

Barbora Štefková je stále ještě na začátku cesty mezi světovou tenisovou elitu. Olomoucká rodačka už ale nakoukla do třetí stovky světového žebříčku, momentálně je však na 308. pozici.Barbora Štefková

„Pořád postupně stoupám, nebyl tam zatím žádný velký propad nebo pokles. Sezona je zatím nad očekávání dobrá," hodnotí letošní rok Barbora Štefková, která získala i jeden titul.

První zápas turnaje ji čeká v úterý ve čtyřhře. To hlavní ale přijde na řadu ve středu, kdy se Barbora Štefková popere o svoji první výhru ve dvouhře na ITS Cupu se slovenskou kvalifikantkou Petrou Uberalovou.

„Debla beru jako takovou rozehrávku do turnaje a ve středu na to vlétnu," plánuje Barbora Štefková.

Na její zápasy bývá v Olomouci plno.

„Těším se na domácí prostředí, na fanoušky a na všechny, kteří mě přijdou podpořit. Počítám, že diváci by soupeřku mohly dostat pod tlak. Není to domácí hráčka, takže si myslím, že to trochu pocítí," věří domácí naděje.

Hlavní soutěž turnaje ITS Cup 2015 vypukne na olomoucké antuce v úterý od 10 hodin. Zápasy prvního kola dvouher se dohrají ve středu. Finále je na programu v neděli od 11 hodin, vstup je po celý týden zdarma.

Výsledky 3. kola kvalifikace dvouhry

Muchová (ČR) – Pribylovová (5-Rus.) 6:4, 6:2, Zálabská (ČR) – Lejaková (3-Chorv.) 6:1, 6:1, Kunčíková (ČR) – Garcia-Perézová (2-Šp.) 6:1, 7:6 (4), Uberalová (6-SR) – Vajdová (SR) 4:6, 6:1, 6:4.

Úterní program

Centr, 10.00:

Gatto-Monticoneová (It.) – Kunčíková (ČR), Vaňková (7-ČR) – Zálabská (ČR), G. Pantůčková (ČR) – Fettová (8-Chorv.), R. Šrámková (SR) – Cetkovská (3-ČR).

Kurt 6, 10.00:

Kostovová (4-Bulh.) – Mendésová (ČR), Borecká (ČR) – E. Jančuková (Ukr.), Kollárová, Sisková (SR, ČR) – Domagalaová, Malíková (Pol., ČR), Hrabalová, Mendésová (ČR) – Weinerová, Wlodarczaková (SR, Austr.).

Kurt 7, 10.00:

Mikulčičová (Chorv.) – Šapatavová (Gruz.), Malečková (ČR) – Paquetová (Fra.), Krejčíková, Ostapenková (1-ČR, Lot.) – Königová, Lekajová (Rak., Chorv.), Muchová, Štefková (ČR) – Frechová, Šapatavová (4-Pol., Gruz.).