Nadšeně hrající domácí tým šel do vedení hned v úvodu, Basketbal Olomouc ale dokázal ještě manko stáhnout v první čtvrtině jen na rozdíl tří bodů. Postupně se však SK UP opět vzdaloval a hosté už do konce zápasu nedokázali najít účinnou odpověď.

„Výhra nás moc těší. Je to malinko pikantní zápas. Ale jinak je to pro nás jen další krůček k tomu, abychom se zachránili. Potřebujeme ještě tak čtyři pět výher," skromně prohlašoval po vítězném derby kouč univerzitního týmu Karel Hůlka.

Pohled na utkání z opačné strany palubovky byl pro jeho trenérského kolegy Michala Pekárka méně příjemný.

„Byl to ten nejhorší zápas, který jsme odehráli. Mělo to s basketem málo společného, musíme si to rozebrat a začít zase hrát to, na co náš mančaft má. Hloupými chybami jsme se dostávali dolů. Vyhrál lepší v tomhle zápase," uznal trenér Basketbalu Olomouc.

Speciální rozměr zápasu Hůlka z SK UP nepřisuzoval. „Půl hodiny před utkáním jsem myslel, že je to standardní zápas. Ale jak přišli diváci a soupeř, tak jsem zjistil, že asi lidé asi něco cítí," řekl trenér vítězného celku a s úsměvem dodal: „Byla super návštěva, ale pořád ještě bylo dost volných míst."

Příčinnou výhry bylo podle něj aktuální rozpoložení týmů. „Byli jsme malinko bojovnější, na rozdíl od soupeře jsme na vlně. Ale to je otázka jednoho dvou zápasů a může to být klidně jinak. Máme formu a jedem," podotkl kormidelník vysokoškolských basketbalistů.

Důvod špatného výkonu hledal trenér Pekárek u svých svěřenců složitě. „Nevím, nejsem jejich hlavách. Myslím, že do každého zápasu jdeme stejně. Těžko říct, jestli tam byla nějaká přemotivovanost," krčil rameny.

Nyní má v týmu několik nových tváří, ze základní rotace loňské sezony odešli čtyři hráči.

„Je tady spousta mladých kluků. Bude to nějakou dobu trvat, než si to sedne. Chybí nám zkušení hráči do krizových situací. Chce to takové hráče na perimetru, kteří by hru třeba uklidnili. Ale na to se nevymlouváme, tak to je a chce to čas," řekl závěrem Michal Pekárek.

SK UP Olomouc – Basketbal Olomouc 79:64 (26:23, 43:31, 55:37)
Nejvíce bodů: Černošek 20, Novák 18, Jílek 15 – Hanuš 16, Dedek 11, Šmerda 9. Diváků: 200.