„Kdo jiný si zaslouží pořádat tak významný závod než stodesetiletý podnik? Ecce Homo má ve Šternberku své oddané fanoušky. Už kvůli nim máme závazek uspořádat Masters co nejpovedenější, aby se jednalo o opravdový vrchol sezony. Naši fanoušci si to zaslouží, za tu mnohaletou podporu. Ecce Homo se u nás jezdí od roku 1905 a 35 let ve Šternberku hostíme seriál mistrovství Evropy. Neméně známý je u nás historický podnik EH každé září," uvedla Milena Schärferová, tisková mluvčí pořádajícího automotoklubu.

Závod mistrů se poprvé jel v roce 2014 v lucemburském Eschdorfu.

„FIA vlastně vytvořila olympijské hry pro naši oblíbenou disciplínu. Závodu mistrů se zúčastní ti nejlepší jezdci několika evropských zemí, které vyberou představitelé ASN. Součástí tohoto podniku bude také Pohár národů, který bude zajisté divácky nejatraktivnější. Každá země bude mít mezi jezdci čtyři své zástupce," upřesnila Milena Schärferová.

V roce 2014 zvítězil tým italských závodníků, do kterého patřil Faggioli, Magliona, Merli a Bormolini. Na druhém místě skončili Švýcaři a třetí se umístili nejlepší jezdci z Rakouska.

V individuálních výsledcích byl nejrychlejší Francouz Nicolas Schatz se svojí Normou.

V kategorii II se vítězem stal Eric Berguerand a nechal za sebou i neporazitelného Faggioliho.

Kategorii I pak ovládl Yanick Bodson s Porsche a na druhém místě skončil Jaromír Malý s Lancerem Evo VIII.

Samotný závod proběhne na kratší trati, než na které se koná evropský šampionát.

„Požadavek ze strany vyhlašovatele zněl, že trať má mít okolo tří kilometrů. Start je tak naplánován na místo tradičního startu a cíl za Sojkovou zatáčku, což činí zhruba 3200 metrů. Má to své výhody. Například pro traťové komisaře, vysílačky, televizní štáb a pododobně," zmínila Schärferová.

Nejlepší závodníci na jedné trati

Na druhou stranu pořadatelé musejí zvládnout divácký nápor na menším prostoru. Pokusí se tak rozšířit prostory diváckých míst.

Závod mistrů přináší atraktivní podívanou odlišnou od běžného závodu mistrovství Evropy.

„Hill Climb Masters je neprosto jedinečnou akcí. Zejména v tom, že můžeme vidět v jeden termín na jedné trati největší závodníky této disciplíny. Mistry všech mistrů jednotlivých zemí. V žádném dílu seriálu FIA mistrovství Evropy, FIA International Cupu a různých národních šampionátů, není možno toto zaručit. Nejen tímto je Masters jedinečný, ale na obyčejném evropském mistrovství nemáme možnost potkat se například se závodníky z Británie nebo Irska," upozornila Milena Schärferová.