„Zápas hodnotím velmi dobře. Dobře jsme útočily, měly jsme i dobrý příjem. Jsem spokojená se vším," zhodnotila zápas smečařka Andrea Kossányiová.

V prvním setu již od začátku české volejbalistky získaly čtyřbodové vedení, které navýšily až na sedm bodů (14:7). Kanaďanky sice snížily na 16:13, ale v závěru domácí hráčky žádné drama nepřipustily a vyhrály 25:19. „Soupeř začátek asi trochu podcenil," všimla si Andrea Kossányiová.

Druhá sada byla vyrovnanější. České volejbalistky sice odskočily na 8:4, ale Kanaďanky dotáhly na 10:9. Hra domácího favorita už nepůsobila tak suverénně a skóre se dokonce vyrovnalo (15:15).

Při servisu Trnkové, ale hostující volejbalistky začaly chybovat a Češky vedly 20:17. Koncovku už si domácí hráčky pohlídaly a vyhrály 25:21.

Povedená koncovka české volejbalistky nastartovala a na začátku třetího setu šly do vedení 6:2. Za stavu 17:11 se zdálo, že je rozhodnuto. Jenže nebylo. Kanaďankám se povedlo několik bodových sérií a snížily na 20:19.

Když Purkartová s Toufarovou zablokovaly kanadský útok a Kossányiová si připsala přímý bod z podání, bylo to 24:20. České volejbalistky zápas dovedly do vítězného konce 25:21.

„Vedly jsme, ale ztratily jsme koncentraci a Kanaďanky se dotáhly. Koncovku jsme ale zvládly. Bylo to možná zkušenostmi nebo i štěstím," přiznala Kossányiová.

Olomoucký turnaj pokračuje dalšími zápasy v sobotu a neděli. České volejbalistky nejprve v sobotu od 18 hodin vyzvou Bulharsko a trunaj zakončí zápasem proti Dominikánské republice. Oba soupeři budou daleko silnější než Kanada.

„Bude to těžké. Můžeme ale překvapit a vyhrát. Doufám, že se nám ještě něco povede," dodala Kossányiová.

Česká republika – Kanada 3:0 (19, 21, 21)

Česká republika: Kossányiová, Hodanová, Trnková, Purchartová, Vincourová, Toufarová, libero Dostálová. Trenér: Alexander Waibl.