Policie nyní vyšetřování tragédie, při níž zahynul pětašedesátiletý pilot a dva byli těžce zraněni, ukončila a případ odložila. Viníkem je pilot, který zahynul.

„Příčinná souvislost je dána za prvé nedodržením dostatečné vzdálenosti vůči druhému letadlu a přiblížení do takové blízkosti, která měla za následek náraz do výše letícího letounu a za druhé ztrátou kontroly nad oběma letouny v malé výšce nad zemí," stojí v závěrečné zprávě ÚOZPLN z února letošního roku.

Ilustrační foto
Holčičku v Olomouci srazilo auto

Na cestě z leteckého dne

Dva stroje se srazily 27. srpna před sedmnáctou hodinou severně od Dlouhé Loučky.

Ten den se piloti účastnili leteckého dne v Olomouci a po skončení měli v plánu zaletět do Plinkoutu a proletět nad místem, kde se měla konat soukromá oslava jejich známého.

Ve vzduchu byly tehdy tři letouny. Piloti provedli naplánovaný průlet a následně si to zamířili východním směrem.

„Letoun NG 4 VIA narazil zespodu do letounu EV-97 R Eurostar. Náraz způsobil poškození obou letounů. Piloti se v malé výšce nad zemí pokusili o svoji záchranu použitím záchranných systémů. Letoun NG 4 VIA narazil pod velkým úhlem do země a byl zcela zničen. Pilot přitom utrpěl zranění neslučitelná s životem," popisují experti ve zprávě.

Dva piloti utrpěli těžká zranění, měli poraněnou páteř.

Náraz auta do stromu u Štěpánova
Seat u Štěpánova vletěl do stromu, dvě mladé ženy vážně zraněny

Příliš nízko

Podle vyšetřovatelů nemohl ani jeden z pilotů včas zpozorovat, že se NG 4 VIA přibližuje tak, že hrozí nebezpečí střetu a zabránit mu.

„Pilot manévroval nízko nad zemí způsobem, kterým se vůči EV-97 dostal do takové blízkosti a polohy, ve které s velkou mírou pravděpodobnosti nedokázal účinně reagovat tak, aby zabránil nárazu zespodu do EV-97," popsali vyšetřovatelé.

Přitom podle předpisů nesměl letět ve výšce nižší než 150 metrů.

Podle záznamu se však dostali na poloviční hladinu, což ovlivnilo použití padáků, který se sice otevřel, ale před dopadem se již nestačil dostatečně naplnit vzduchem.

Policie v pondělí informovala, že tragédii uzavřela.

„Na základě šetření, prověření všech podkladů a skutečností a především závěrů odborného vyjádření Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod bylo vydáno usnesení o odložení věci," uvedla mluvčí Irena Urbánková s tím, že trestní stíhání není možné zahájit proti tomu, kdo zemřel. Pilot podezřelý ze zaviněný havárie při nehodě zahynul.

Tragická srážka ultralightů u Dlouhé Loučky
Srážku letadel na Olomoucku nepřežil pilot, nestihl se mu asi otevřít padák