Linka tísňového volání 112 přijala informaci o neštěstí ve 13.02 hodin.

„Oznamovatel popsal situaci tak, že viděl ve vzduchu helikoptéru, ze které se kouřilo. Následně se zřítila ve Štěpánově za fotbalovým hřištěm," sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Podle místních se ozvala rána a trosky malého vrtulníku se rozlétly po poli.

I když tamní obyvatelé byli na místě neštěstí během pár sekund, sedmačtyřiceti­letého pilota ultralehkého stroje se zachránit nepodařilo.

Vrtulník startoval z Bohuňovic. Případ vyšetřuje policie a letecká inspekce.

Zdroj: Youtube

Hrozný pohled

„Seděli jsme s manželkou v kuchyni a uslyšeli dvě tupé rány. Když jsme se podívali z okna, něco hořelo. Už ani nabylo možné rozpoznat co. Z vrtulníku zbyla hromada šrotu," popisoval Ladislav Smrček, který bydlí padesát metrů od místa, kde vrtulník padl k zemi.

Na místě už byli dva místní muži a snažili se pilota uhasit.

„Byl to hrozný pohled," uvedl Ladislav Smrček, který byl u hořících trosek za pár desítek sekund. „Už se mu nedalo pomoci. Bylo pozdě," dodal.

Několik obyvatel Štěpánova zahlédlo, jak vrtulník padá. Objevily se i spekulace o příčinách. „Nevím. Já jsem to neviděl," ukončil muž hovor o havárii.

Na místo krátce po nahlášení havárie dorazily dvě hasičské jednotky a uhasily hořící trosky vrtulníku.

„Uvnitř potvrdily nález jedné osoby, exitus," řekl mluvčí. Smrt pilota konstatoval i přivolaný lékař. Provozní kapaliny shořely, k úniku do půdy nedošlo.

Místo, kam vrtulník dopadl, a odkud se rozlétly jeho části, bylo odpoledne ohraničeno páskou. Na místě byli policisté a letecká inspekce. Výše škody zatím nebyla vyčíslena.

Vrtulník za 3-4 miliony 

V kabině podle policejního mluvčího Josefa Bednaříka seděl sedmačtyřicetiletý muž z Prahy, který vzlétl z Bohuňovic.

„To je zatím maximum informací, které můžeme zveřejnit. Zjišťujeme okolnosti, příčiny bude šetřit ústav pro vyšetřování leteckých nehod," uvedl policejní mluvčí. Na bohuňovickém letišti má sídlo společnost firma Mamba-air, která prodává a pronajímá ultralehké vrtulníky, školí piloty a zajišťuje nabízí vyhlídkové lety.

Ročně společnost vyrobí a prodá v průměru deset ultralehkých vrtulníků. V jejich nabídce jsou tři typy, jejichž cena se pohybuje od 3,3 milionu korun do čtyř milionů korun. Vyjádření společnosti se získat nepodařilo.

Vyšetřování potrvá měsíce

Protože pilot zemřel, jde o leteckou nehodu.

„Protože pilot na místě zemřel, vyjeli do Štěpánova naši inspektoři, kteří budou případ šetřit a poté vypracujeme závěrečnou zprávu. Jinak by to řešila Letecká amatérská asociace ČR, která šetří případy, kdy dojde k poškození ultralehkého letadla obecně," vysvětlil Josef Bejdák, vedoucí letového oddělení Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod.

Vyšetření nehoda certifovaného ultralehkého vrtulníku potrvá několik měsíců.

„Případ nebude z těch lehčích, musíme provést expertízu motoru, udělat fotodokumentaci vyslechnout svědky. Bude nařízena pitva pilota," dodal Josef Bejdák.

Vrak stroje bude kvůli dalšímu ohledání převezen do hangáru ústavu v Praze.