Turistka uklouzla na zledovatělém povrchu, pak následoval pád z výšky patnácti až dvaceti metrů.

V údolí Bílé Opavy mezi Ovčárnou a Karlovou Studánkou panují ještě zimní podmínky. K pádu došlo v místě, které Horská služba doporučuje v zimních měsících z plánovaných túr zcela vynechat.

„I teď na konci března je tam povrch stezky zcela zledovatělý. Jak se ukázalo, slečna navíc měla do takových podmínek naprosto nevyhovující oblečení a především boty,“ komentoval okolnosti pádu Jiří Hejtmánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Vrtulník dorazil na pomoc před půl čtvrtou, to už ale u zraněné osmadvacetileté ženy byli horští záchranáři a poskytovali předlékařskou pomoc. Záchranáři k místu události vysadili lékaře, kterého museli do hlubokého údolí spustit z vrtulníku na padesátimetrovém laně.

Čtěte také: Trať do Vidnavy je opět na prodej

„Postižená byla při vědomí, pádem si však přivodila poranění páteře a horní končetiny. Po prvotním lékařském ošetření a uložení do vakuové matrace ji vrtulník v podvěsu přepravil ke stanici horské služby na Ovčárně, kde záchranáři provedli další léčebné úkony a ženu převzali na palubu stroje,“ popsal zásah mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Pak vyrazil vrtulník na let do Olomouce. V devatenáct hodin byla pacientka předána do péče týmu urgentního příjmu olomoucké Fakultní nemocnice. Za další tři čtvrtě hodiny už dosedal stroj na své domovské základně v Ostravě.

Horská služba vybízí turisty k odpovědnému chování při túrách.

Čtěte také: Ve shořelém domě našli mrtvého člověka

„U vstupů na stezky kolem Bílé Opavy jsme umístili upozornění, že v zimních měsících varujeme před nebezpečím pádu ze srázu. Je vidět, že tam mají smysl a turisté by je měli brát na vědomí a místům se zatím vyhnout,“ důrazně varoval návštěvníky lokality Michal Klimeš, náčelník Horské služby Jeseníky.

Dodal, že stejně tak je nutné, aby se turisté do hor vydávali s náležitým vybavením, oblečením a především v kvalitní turistické obuvi.