Osobní vlak jedoucí z Moravského Berouna do Olomouce tam před pátou hodinou ráno narazil do návěsu kamionu.

Nehoda se stala v Pavlovické ulici, na rušné cestě s tramvajovým provozem.

Ve vlaku se při nárazu lehce zranilo devět cestujících.

Nehodu, která zastavila provoz na trati a ochromila automobilovou dopravu, vyšetřuje policie a drážní inspekce. Signalizace v době nehody fungovala.

„Nákladní vozidlo značky Renault, řízené 48letým cizincem, které jelo ve směru z Hodolanské ulice do ulice Divišova, mělo vjet na železniční přejezd zřejmě v době, kdy bylo v činnosti výstražné signalizační zařízení. V tu dobu právě přijížděl ve směru od Velké Bystřice osobní vlak a do návěsu nákladního vozidla narazil,“ popisovala policejní mluvčí Irena Urbánková.

Třetí místo v zemi obsadil rizikový úsek v katastru Mohelnice. Křižovatka na silnici I/44 při severním výjezdu z města se za zkoumané období stala svědkem 10 nehod, z toho tří vážných. Tři lidé zde na místě zemřeli a jeden se těžce zranil.
Dvě ze tří nejnebezpečnějších míst v zemi jsou v Olomouckém kraji

Na místě zasahovali hasičské jednotky a policie. Hasiči pomáhali zraněným z vlaku, kde cestovalo 40 lidí, a předali je záchranářům.

Devět lehce zraněných převezli na ošetření do nemocnice.

„Jednalo se o zhmožděniny a oděrky. Až na jednoho muže, který zůstává na pozorování, byli všichni propuštěni domů,“ informoval dopoledne mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant.

Ke zranění 24letého strojvedoucího podle policie nedošlo. Ošetřit nepotřeboval ani řidič kamionu, který vezl bojlery a další materiál.

Příčinu nehody vyšetřuje policie a drážní inspekce. Přejezd, kde došlo ke střetu lokomotivy s návěsem, je podle Drážní inspekce zabezpečen světelnou výstražnou signalizací bez závor.

Přejezdové zabezpečovací zařízení podle inspekce v době nehody fungovalo.

Alkohol byl u řidiče kamionu i strojvedoucího vyloučen orientačními dechovými zkouškami.

Kolony od Šternberka

Nehoda přerušila provoz na železniční trati mezi Olomoucí a Moravským Berounem, kde cestující přepravovaly autobusy.

Kolabovala automobilová doprava. Od Šternberka se tvořily kolony. Kolem deváté hodiny byla komunikace v místě nehody podle policie opět zcela průjezdná.

Škody byly předběžně odhadnuty na 1, 65 milionu korun. „Jeden milion korun na vlaku, 550 tisíc na automobilu a 100 tisíc na trati,“ informoval mluvčí inspekce Drážní inspekce Martin Drápal.  

Nehoda dodávky u Babic
Řidič vjel u Babic do protisměru a převrátil dodávku