„Chlapec při střetu utrpěl poranění levé nohy, se kterým byl převezen do Šumperské nemocnice. Tam lékaři potvrdili, že se jedná o zlomeninu, která si vyžádá asi šestitýdenní léčbu," sdělil krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

U chlapce také vznikla škoda na oblečení asi za pět set korun.

Snowboardistka ze střetu vyvázla bez zranění, alkohol nenadýchala. Policisté celý případ vyšetřují a ženu podezírají z trestného činu ublížení na zdraví.

U většiny srážek na sjezdovkách přitom policisté vůbec neasistují a zúčastnění vše vyřeší mezi sebou. Jen ve výjimečných případech se obrátí na policii.

Členové horské služby musejí v těchto dnech zasahovat mnohem častěji, než je jinak obvyklé. Na horách se totiž i ve všedních dnech pohybuje spousta lyžařů, protože děti v různých okresech mají postupně jarní prázdniny a také sněhové podmínky jsou ideální.

„Denně teď ošetřujeme kolem desítky úrazů. Je teď hlavní sezona a je to poznat i v tom, kolik máme práce. Nejhorší byl týden, kdy měly prázdniny děti z Brna," řekl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

V posledních letech se sice hodně zlepšilo vybavení lyžařských areálů bezpečnostními prvky, jako jsou sítě nebo matrace na nebezpečných místech a kolem stromů a sloupů, přesto je namístě maximální obezřetnost.

„U sjezdového lyžování je základním pravidlem nepřeceňovat své schopnosti. Někteří lyžaři se občas rozjedou tak, že už nejsou schopni reagovat na situaci, která nastane, a nejsou pak schopni bezpečně zastavit. Pak je také důležité být ohleduplný a dávat pozor, hlavně na slabší lyžaře a na děti," upozornil Michal Klimeš.

Podobná srážka jako v Koutech se stala před nedávnem také v nedalekém Přemyslově. Před měsícem tam do pětiletého hocha narazil třiadvacetiletý lyžař. Chlapech upadl a utrpěl zlomeninu pažní kosti a klíčku.