Vybrané autoservisy teď v celém kraji řidičům nabízejí bezplatné kontroly a seřízení světel zdarma.

Na to, zda má vozidlo funkční a správně seřízené světlomety motoristé zřejmě příliš nedbají.

Při preventivní akci v Olomouci to před pár dny zjistili dopravní policisté a pracovníci autoservisu, kteří řidičům přímo na silnicích nabízeli kontroly světlometů takzvaným regloskopem.

„Až šedesát procent motoristů je mělo špatně nastavené a přiznalo, že osvětlení kontroluje jen občas. Čekali jsme v tomto směru mnohem lepší výsledky. Nejhorší je, když na autě nesvítí žárovka blíže ke středu vozovky. V mlze a ve tmě pak ostatní řidiči vozidlo mylně považují za motocykl a při předjíždění může dojít k nehodě," poznamenal preventista krajského policejní ředitelství Petr Čunderle.

Řidiči, které dopravní policisté v minulém týdnu na silnicích zastavili, podle něj často měli světlomety také poškozené nebo špinavé.

„Dříve se světla vyráběla z tvrzeného skla, které bylo mnohem odolnější a nevyžadovalo takovou údržbu. V současné době se používají plasty, ty časem zežloutnou a nejsou odolné vůči mechanickému poškození nebo škrábancům. Motoristy jsme upozorňovali na to, že si starší světla mohou v některých servisech v tomto týdnu za zvýhodněnou cenu nechat přebrousit a takzvaně oživit," uvedl Petr Čunderle s tím, že se jedná o investici v řádu několika stokorun.

Týden seřízení světel zdarma

Pokud si majitelé automobilů nejsou jisti, zda mají světlomety správně nastavené, mohou si je ve vybraných autoservisech nechat v tomto týdnu bezplatně zkontrolovat.

Tuto možnost nabízejí například v provozovně v Kafkově ulici v Olomouci.

„Zájem je už od pondělí obrovský, na počkání už bohužel nejsme schopni nikoho vzít, hodně lidí musíme odmítat. Doporučuji, aby si řidiči předem zavolali a domluvili se s námi na tom, že tady auto na pár hodin nechají," řekl majitel servisu Jaroslav Nevřela.

Běžná cena za kontrolu a seřízení halogenových světlometů se v tomto autoservisu pohybuje od 150 do 200 korun.

„Diagnostika u xenonů je několikanásobně dražší, zákazníci by ale neměli zaplatit více jak tisícovku," upřesnil Jaroslav Nevřela.

Kontroly světlometů odborníci doporučují absolvovat v autoservisu alespoň jednou ročně, nejlépe v době, kdy se auto přezouvá na zimní pneumatiky.

Seznam servisů, které do konce týdne bezplatné kontroly a seřízení světlometů nabízejí, zájemci najdou na internetových stránkách www.akas.cz v odkazu na akci Vidět a být viděn.

Rady pro řidiče od policistů

– základem jsou čisté a fungující světlomety
– nejméně jednou ročně by se měly nechat odborně zkontrolovat a seřídit v servisu
– za mlhy, hustého deště nebo při silném sněžení používat mlhová světla
– žárovky používat kvalitní, měnit je vždy obě najednou
– denní svícení při snížené viditelnosti v podzimním a zimním období nestačí
– za nerozsvícená světla může řidič na místě zaplatit až dvoutisícovou­ pokutu