„Jednalo se pravděpodobně o korálovku, plaz se pohyboval v koupelně bytu. Odchytili jsme ho a protože se nepodařilo zjistit majitele, převezli jsme hada do svatokopecké zoologické zahrady," řekla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková.

Korálovky na rozdíl od podobně vypadajících a jedovatých korálovců nejsou člověku nebezpečné. Pro své atraktivní zabarvení i nenáročnou péči bývají s oblibou chovány tuzemskými teraristy  (jak obě skupiny  hadů rozeznat viz níže).

Zdroj: Youtube

Mýval za komínem

Hned v neděli pak hasiči vyjížděli do olomoucké městské části Holice zachraňovat další zvíře.

„V Revoluční ulici seděl za komínem domu ve výšce asi sedmi metrů mýval. Podařilo se ho odchytit. Ani v tomto případě se nenašel skutečný majitel zvířete, proto jsme mývala vrátili do volné přírody," popsala další zásah Vladimíra Hacsiková.

Neškodná korálovka nebo smrtící korálovec?

Korálovci i korálovky jsou si velmi podobné svým výrazným červeno-žluto-černým zbarvením, obě skupiny hadů se vyskytují v jižní a střední Americe, stejně jako v jižní a centrální části USA.
Korálovci jsou však jedovatí hadi, jejichž kousnutí je pro člověka smrtící.
Korálovky člověku neublíží, jen využívají ke své ochraně podobnou "kamufláž" jako má nebezpečný korálovec.

U jedovatého korálovce se v zabarvení střídají pruhy černý - žlutý - červený - žlutý.
U korálovky je střídání pruhů černý - červený - černý - žlutý.

V USA mají pro rozpoznávání jednoduchou říkanku: red and black, friend of Jack (červená a černá vedle sebe = přátelská korálovka), red and yellow, kill a fellow (červená a žlutá vedle sebe = smrtící korálovec). (kof)

Jedovatý korálovec (dva různé druhy)

KorálovecKorálovec

Neškodná korálovka (dva různé druhy)

KorálovkaKorálovka

Foto: ČTK/FLPA/imago