Podle jedné ze svědkyň, která spojem vyjíždějícím z Olomouce čtyři minuty po čtvrté odpoledne jela, byla dívenka v doprovodu maminky a sestry, když k neštěstí došlo.

„Matka šla na záchod i s druhou dcerou, a pak přesně nevím, co se dělo, ale holčička poté vypadla ze dveří," popsala Veronika, jejíž celé jméno má redakce k dispozici.

Podle ní neměly dveře ve vlaku zabezpečení.

Podobně hovořil o události také muž, který vlak viděl na nádraží v Olomouci a má blízko k vyšetřování.

„Mám informaci, že vlak cukl, dveře se otevřely a najednou byla holčička pryč," řekl muž s tím, že se jednalo o vteřinu, a zdůraznil, že i rodič je jenom člověk a je těžké něčemu takovému předejít. Dodal, že mohlo jít o podtlak.

Nezabezpečené vlaky po Česku jezdí běžně

Je ovšem pravda, že dívka vypadla z vagonu v místech, kde jsou koleje několik stovek metrů zcela rovné.

„Jedná se o jednu z nejlepších tratí v republice, je to přehledná koridorová trať s vysokou průjezdovou rychlostí," okomentovala mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová.

Zda může být na kolejích nerovnost či jiná závada, ovšem odmítla jakkoli komentovat. „Vše vyšetřuje policie," uvedla.

Kriminalisté věc šetří jako usmrcení z nedbalosti s trestní sazbou až tři roky, obvinění teď čelí neznámý pachatel.

Prozatím odmítli oficiálně sdělit, jestli děvčátko vypadlo ze dveří, ale tuto skutečnost nepřímo potvrzuje i fakt, že Drážní inspekce bezprostředně po tragédii dveře prověřovala.

„K výsledkům šetření se zatím nemůžeme vyjádřit, budou během několika dní. Teprve poté budeme prověřovat činnost personálu," naznačil mluvčí inspekce Martin Drápal.

Pokud dveře neměly zabezpečení, které jim brání otevřít se od rychlosti pět kilometrů v hodině, má je vizuálně kontrolovat před odjezdem průvodčí.

Podobné nezabezpečené vlaky po Česku běžně jezdí. K zabezpečení dveří rychlíku Galán však inspekce nic neprozradila.

Dítě nemůžete neustále držet za ruku 

Celá událost je už od neděle zásadním tématem rozhovorů mnoha lidí v Hlušovicích a Štěpánově.

„Dcera mé známé na ten vlak čekala, ale nejel. Je to hrozné. Ale podle mé zkušenosti dveře ve vlaku mnohdy vůbec otevřít nejdou. S dětmi jsem jezdila ve vlaku často, člověk musí být pozorný," zauvažovala prodavačka ve Štěpánově.

Nad celou věcí se pozastavují maminky s dětmi.

„Nebyla jsem u toho, tak nemůžu soudit. Ale vím, že se občas stává, že jsou dveře otevřené. Ať už to byla chyba kohokoli, je to velké neštěstí," připustila mladá maminka, kterou po cestě do místních potravin doprovázely tři malé děti.

Přestože mnoho lidí a také zástupci Českých drah upozorňují, že rodič nebo jiný doprovod má dítě během jízdy pozorně hlídat, k čemuž vyzývají i plakátky ve vagonech, těhotná maminka z Hlušovic s tímto argumentem polemizovala.

„Dítě nemůžete mít pod dohledem nepřetržitě, navíc k takové nehodě dojde během vteřiny. Pokud měla maminka děti dvě, tak je nemohla obě držet za ruku pořád. Jestli se dveře samy otevřely, tak by za to dráhy měly nést odpovědnost. I když to malé život nevrátí," řekla.