Záchranná služba je se silnými bolestmi hlavy převezla na vyšetření do nemocnice.

Záchranná služba vyjížděla do bytového domu v ulici Pionýrů v Uničově ve středu hodinu před půlnocí.

Jednoho z obyvatel kvůli otravě oxidem uhelnatým ihned převážela do nemocnice. Na místo pak vyrazili uničovští profesionální hasiči.

„Ještě po odjezdu záchranky jsme v bytě naměřili nebezpečné koncentrace oxidu uhelnatého. Na bolesti hlavy si stěžoval další obyvatel bytu, takže také on pak byl převezen na vyšetření do nemocnice," řekl mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák s tím, že hasiči celý byt odvětrali a prováděli kontrolní měření koncentrací oxidu uhelnatého.

Přiotrávení lidé nebyli podle krajské policejní mluvčí Marie Štrbákové v bezprostředním ohrožení života.

„Zatím jsme nezjistili podezření ze spáchání protiprávního jednání, zřejmě se jedná o technickou závadu na karmě," sdělila Marie Štrbáková.

Stačí i otevřené dveře

Krajští profesionální hasiči zaznamenávají každou topnou sezonu několik případů, kdy se obyvatelé bytů či rodinných domků přiotráví oxidem uhelnatým, který uniká z vadné karmy nebo plynového kotle.

„K otravám často dochází také proto, že majitelé bytů v nich nemají zajištěnou dostatečnou cirkulaci vzduchu. Pokud je karma umístěná v koupelně, často postačí pootevřít dveře do sousední místnosti," doporučil Zdeněk Hošák.

Technik zanedbal revizi

K jedné z největších otrav oxidem uhelnatým došlo loni začátkem února v Olomouci.

V baru v Hodolanské ulici se přiotrávilo sedm lidí, dva z nich dokonce upadli do bezvědomí. Jedna žena při pádu na zem utrpěla středně těžké poranění hlavy.

Policie se celou záležitostí zabývala dlouhé měsíce, nechala si vypracovat znalecké posudky a revize.

V prosinci 2013 věc uzavřela s tím, že vinu na hromadné otravě hostů by měl mít technik, který v minulosti kontroloval plynový spotřebič a vystavil na něj revizní zprávu. Při výkonu profese zřejmě zanedbal některou z povinností a dopustil se nedbalosti.