Při příležitosti oslav svého kulatého jubilea otevře ve čtvrtek 7. dubna výstavu Chrám věd a múz 450 let Vědecké knihovny v Olomouci. Veřejnosti se tak představí to nejcennější, co druhá nejstarší knihovna v českých zemích ve svých fondech uchovává.

„Protože Vědecká knihovna v Olomouci nedisponuje dostatečně velkými a reprezentativními prostory, bylo dohodnuto uspořádat výstavu Chrám věd a múz ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc a Vlastivědným muzeem v Olomouci," uvedl Miloš Korhoň, zástupce ředitelky Vědecké knihovny v Olomouci.

V Muzeu umění tak jsou představeny nejstarší památky knihovny, od nejstaršího kodexu, evangeliáře z počátku 11. století, přes čtyři kulturní památky až po dosud prakticky neznámou rukopisnou mapu světa z konce 15. století.

Nejstarší kniha vytištěná v Olomouci

Prezentovány budou také nejvzácnější inkunábule včetně nejstarší známé knihy vytištěné v Olomouci.

„Expozice ve Vlastivědném muzeu přibližuje faktory, které bezprostředně ovlivnily podobu knihovny a její fondy. Představeno je například jezuitské dědictví knihovny, cenzura, mecenáši knihovny, důležité osobní knihovny, sbírka bibliofilií. Součástí této části výstavy jsou také barokní glóby a další předměty, které kdysi uchovávala knihovna, později ale byly předány právě do sbírek dnešního Vlastivědného muzea v Olomouci," pokrčoval Miloš Korhoň.

Obě expozice pak doplňuje výstava v prostorách Vědecké knihovny v Olomouci zaměřená na význačné osobnosti, které v knihovně v minulosti pracovaly.

Expozice do 12. června

Výstava se veřejnosti slavnostně otevře ve čtvrtek 7. dubna v od 18 hodin v sále Václava III. ve Vlastivědném muzeu v Olomouci a potrvá do 12. června.

Plné vstupné přijde na 50 korun, dětské na 25 a vstupenka platí pro expozici v obou muzeích. Na výstavu v Galerii Biblio ve Vědecké knihovně v Olomouci je vstup volný.