Kromě toho budou v kině Metropol k vidění i strhující dokumenty věnované Tibetu. Výtěžek festivalu pomůže dětem z tibetské školy Gyalten.

„Festival bude patřit všem, kteří se chtějí pobavit, seznámit se s kulturou Tibetu a rádi se zapojí do pomoci tamním dětem," řekla Karin Majerová, manažerka festivalu v Olomouci.

Přehlídka odstartuje v pondělí 3.března a potrvá do 12. března. Je to už její šestý ročník, letos výjimečně zastoupený mnoha zahraničními hosty.

V pondělí publiku předvede své umění Tenzin Tsedup, člen prestižního Tibetského institutu múzických umění, který přijel do České republiky poprvé.

„Pro diváky bude zajímavá i přednáška tibetského Lamy Geše Ňimy Özera o otevřené mysli a dobrém srdci. Tento rok bude v kině Metropol k vidění také skvělá projekce filmů současných tibetských tvůrců, jako například Tiché svaté kameny od Pemy Tsedena a Slova mého dokonalého učitele o významném a moderně smýšlejícím mistrovi Dzongsar Kjence Rinpočhem," pokračovala manažerka festivalu.

Doplnila, že na Lékařské fakultě Univerzity Palackého v Olomouci se bude promítat film o tibetských nomádech Letní pastviny, který doplní odborná přednáška.

Ti, kteří by chtěli tibetský region podpořit se mohou už tradičně vydat k orloji na Horní náměstí, kde se na pondělí 10. března chystá svíčková vigilie.

„Tehdy si připomeneme všechny Tibeťany, kteří od roku 1959 zemřeli v boji za svobodu," doplnila Karin Majerová.

Festival ProTibet 2014 se kromě Olomouce koná také v Praze, Brně, Ostravě a dalších třiceti městech České republiky.

Více informací i programinajdete na www.protibet.cz.