O to, jakým způsobem "ůčko" své třicátiny, se postaral dlouholetý ředitel klubu Leo Friedl, který na oslavu pozval řadu výjimečných hostů a především všechny milovníky dobré hudby a zábavy.

Co jste v rámci oslav třicátých narozenin U-klubu pro návštěvníky připravili?
Jsou to kulatiny, takže jsme to pojali ve velkém stylu. V týdnu od 15. dubna do 19. dubna jsme připravili bohatý program, který zahrnuje dva vynikající koncerty, moravský večírek s folklorním souborem Krajina, narozeninový večírek v army stylu a večírek s názvem Game break, na který přivezeme x-boxy, ping pong, fotbálek a další hry. Dramaturgii jsme koncipovali tak, aby si každý návštěvník našel to svoje a myslím, že se nám to povedlo.

Jaké kapely s vámi tedy budou slavit?
Na středu jsme pozvali jednu z nelepších českých funky kapel Monkey Business. Na podiu se objeví takové osobnosti, jakými jsou Roman Holý, Matěj Ruppert nebo Tonya Graves. Monkey Business u nás vystupují pravidelně už dvanáct let a prakticky jsme se pro ně stali olomouckou domovskou scénou. Vůbec první vystoupení v jejich kariéře bylo právě u nás v U-klubu a stále se k nám rádi vrací. Na pátek se nám podařilo zajistit další pecku. Ze Slovenska k nám přijede punkrocková hudební skupina Iné Kafe, kterou u nás diváci mohli vidět už v loňském roce. Tenkrát měla kapela velký úspěch a už měsíc před koncertem bylo vyprodáno. Takže ti, kteří u nás Iné Kafe nezastihli minule, mají šanci příští pátek (19. dubna.). Slovenská scéna vůbec je u nás velmi populární, a proto se našim návštěvníkům snažíme přinášet co nejvíc takových kapel. Hráli u nás třeba Polemici, Peha nebo Horkýže slíže a mělo to velký ohlas.

Program zahajuje pondělní večer s cimbálovou hudbou. Jak vás napadlo zařadit zrovna tento žánr?
V rámci dramaturgie jsme si vzpomněli na další žánry, které se v U-klubu objevovaly. Jedním z nich byl právě folklor. Vystoupení souboru Krajina a Dunajec dříve patřilo k tradičním jarním akcím a u diváků mělo vždy velkou podporu. Perličkou večera bude vystoupení vynikající houslistky Jitky Šuranské. Ta při svých koncertech dokáže přímo geniálně zpracovávat hudební motivy Slovácka, do kterých sama zpívá a nahrává si doprovody. Před pár dny u nás hrála spolu s kapelou Docuku a musím říct, že to byl unikátní zážitek. Kromě skvělé hudby jsme pro návštěvníky připravili i speciální nabídku vín, která jim představí moravský vinař. Nebude chybět samozřejmě ani předtančení folklorního tanečního souboru. Nejen zájemci o folklor by si pondělní večer neměli nechat ujít.

V U-klubu pořádáte řadu večírků a největší jste si připravili na týden oslav. Budou v něčem výjimečné?
Určitě. Máme skvělé zkušenosti s tematickými večírky. Ten úterní jsme vyladili do army stylu. Jeho součástí bude polní kuchyně, kde si hosté budou moci dát guláš. Od pondělí do pátku bude v nabídce i nepasterizované pivo, jehož chuť znali ještě naši otcové a dědečkové. Vstupenky na úterní megapárty budou slosovatelné a pro hráče je nachystaná spousta cen. Vyhrát mohou například lístky na největší letní festivaly, poukazy na zájezdy, večeře nebo oblečení, předplatné časopisů, volné vstupy do divadla, výstaviště, laser-areny, sexy dárková balení a mnoho dalších zajímavých věci. V rámci čtvrtečního večírku chceme návštěvníkům zprostředkovat takový odpočinkový večer, během kterého naberou dostatek sil na páteční punkrockový nářez. Právě proto jsme pro ně připravili hrací večer se spoustou x-boxů, pokerový turnaj, ping pong, fotbálek a mnoho dalších her.

Jak se vám spolupracuje s hvězdami typu Matěj Ruppert nebo Tonya Graves. Mají před koncertem nějaká specifická přání?
Kapely k nám jezdí, protože ví, že splníme veškeré standardy a požadavky, které uvedou ve smlouvě. Monkey Business ani Iné Kafe žádné zvláštní nároky nemají, ale občas se u některých interpretů objeví velmi konkrétní zadání. Jedna pražská kapela si například v rámci cateringu přála dvanáct kousku lískových tatranek nebo originální uherský salám konkrétní značky. Vyhráli jsme si s tím a nakonec ho sehnali. Velkou výhodou při jednání s kapelami je také samotná poloha Olomouce. Spousta z nich jede na koncert na Slovensko a cestou zahrají u nás. Funguje to i obráceně. Když jedou Slováci na koncertní šňůru po Česku, jsme jejich první zastávkou.

Narozeniny pojal U-klub ve velkém stylu. Bude se na co těšit i v dalších měsících?
Velkou část našich návštěvníků tvoří studenti univerzity, kteří na prázdniny odjíždí a my přes léto U-klub opravujeme a připravujeme na další sezónu. Na podzim jsem proto připravili hned dvě báječné kapely. Jednou z nich je Kryštof, kteří přijedou 31 října. Za jejich účinkování jsme velice rád. Je mi sympatické, že si i takhle slavná formace uvědomuje, že nezačínala ve velkých arénách, ale v klubech a stále se do nich vrací. Tou druhou je Mig –21, jejichž návštěvu očekávám 16 října. Jezdí k nám pravidelně, protože se u nás Jirkovi Macháčkovi moc libí. Hlavním důvodem je asi to, že jsou zde výrazně feministické fakulty a to je mu velmi sympatické.

Program oslav 30 let U-klubu

15. duben, 20 hodin

Moravský večírek, folk-lorní soubor Krajina.
Těšit se můžete na zpěv, tanec, cimbálovku a také na výběr kvalitních vín od moravského vinaře.

16. duben, 20 hodin

30. narozeniny U-klubu nejen s Pepinem

Vše ve stylu army. Před klubem budou venkovní stany a polní kuchyně s narozeninovým gulášem.

17. duben, 21 hodin

Koncert Monkey Business

Legendární hudební seskupení představí na svém koncertu v U-klubu nové album: Happiness of Postmodern Age.

18. duben, 20 hodin

Game break

Večer se ponese v duchu sportu a her. Návštěvníci se mohou zúčastnit x-boxu, zapojit se do hry ping pongu, stolního fotbálku a dalších aktivit.

19. duben, 21 hodin

Koncert Iné Kafe

Slovenská hudební formace, která se v roce 2010 vrátila na hudební scénu.