Slavný balet Arama Chačaturjana Spartakus bude mít na olomouckém jevišti absolutní premiéru. Příležitosti poprvé nastudovat takto náročné dílo se chopil režisér a choreograf Robert Balogh, který uvedení Spartaka považuje za splněný sen.

„Titul mě fascinoval už když jsem ho viděl v dětství a přání inscenovat jej jsem v sobě nesl dlouho. Nyní mi osud dopřál možnost, abych si ho splnil. V našem souboru totiž máme ideální představitele hlavních rolí," uvedl režisér a choreograf Robert Balogh, který našel hned tři tanečníky hodící se na fyzicky náročnou roli.

Postavu Spartaka nazkoušeli Ivo Jambor, Damani Williams a hostující Uladzimir Ivanou, kteří se budou v úloze alternovat.

„Po rolích princů, které jsem hrál v předchozích inscenacích, je to pro mě změna k charakternímu pojetí tance, což si snažím co nejvíce užít. Fyzicky je to určitě náročné, taky jsem kvůli Spartakovi strávil o mnoho více hodin v posilovně," prozradil Ivo Jambor.

Nelítostný vojevůdce a krásná otrokyně

Úlohu nelítostného vojevůdce Crassa ztvární Lukáš Cenek v alternaci s Patrykem Mielewczykem. „Crassus má v baletu řadu variací, scén se sborem i krásné duety. Crassova fanatičnost, narcismus, posedlost smrtí je obrovská, takže je to i herecky fascinující role," popsal Lukáš Cenek.

Ve stěžejní roli otrokyně Frygie, jež stojí po boku Spartaka, uvidí návštěvníci Yui Kyotani, která na jevišti musí předvést city i akrobacii.

„Postava Frygie touží po svobodě, ale uvědomuje si, že ji jako otrokyně pod nadvládou Crassa asi nikdy nezíská. Vidí před sebou temnou budoucnost, přesto nepřestává věřit. Je to náročný part po technické stránce, jsou tam některé vyloženě akrobatické prvky. Zároveň však musím publiku předvést, co Frygie cítí," uvedla Yui Kyotani.

V inscenaci se vedle úmělců z olomouckého baletního souboru představí také členové profesionální šermířské skupiny Adorea.

Diváci spatří město i školu gladiátorů

Kromě vynikajících tanečních výkonů čeká diváky také skvělá hudba v podání orchestru Moravského divadla Olomouc. Ten bude řídit autor hudebního nastudování Tomáš Hanák.

„Aram Chačaturjan vychází v baletu Spartakus z arménských lidových písní a tanců. Každá postava baletu má své charakteristické téma, které ji provází celým dílem. Mezi největší hity Spartaka tak patří slavné Adagio ze třetího jednání, často prováděné orchestry na symfonických koncertech," naznačil k hudebnímu nastudování Tomáš Hanák.

Během představení se vystřídá několik scén a diváci se tak podívají do římského města, gladiátorské školy i Crassovy vily. Premiéra baletu Spartakus začíná v Moravském divadle v pátek v 19 hodin a druhá premiéra se koná v sobotu ve stejném čase.