Tvorbu pozapomenuté a znovu objevené umělkyně, která v 60. letech 20. století rozdala nebo zničila velkou část svého díla, představí muzeum už ve čtvrtek od 17 hodin.

Výstava nazvaná Ludmila Padrtová První dáma české abstrakce nabídne návštěvníkům přes dvacet obrazů a sto dvacet kreseb z let 1951 až 2013.

Do dějin českého výtvarného umění se však malířka nesmazatelně zapsala především tvorbou z druhé poloviny 50. let 20. století.

„Padrtová vytvořila během pěti let, a to téměř v utajení, natolik pozoruhodné dílo, že ji dnes odborníci považují za ústřední postavu počátků české poválečné lyrické abstrakce a informelu," upozornil kurátor výstavy Ladislav Daněk.

V prostorách Salonu a Kabinetu muzea si diváci mohou prohlédnout obrazy jak z jejího vrcholného období v roce 1960, tak současnou tvorbu, k níž se vrátila po padesáti letech v roce 2011.

Ludmila Padrtová - bez názvu, 1956

Ludmila Padrtová, bez názvu, 1956

Pomsta informelu

Výstava obsahuje také klíčové obrazy z jejího cyklu Pomsta informelu, čímž měla autorka na mysli pomstu vlastním obrazům.

„V roce 1961 se rozhodla tvorbu ukončit a poté značnou část své práce rozdala nebo dokonce zničila, neboť informelní malba, které se tehdy věnovala již řada autorů, ji začala připadat módní. Víceméně torzo jejího raného díla, z něhož se dochovalo asi čtyřicet obrazů a dvě stě padesát kreseb, objevil u autorky až v roce 1996 brněnský teoretik umění Jiří Valoch," uvedl Ladislav Daněk.

Na popud galeristy a sběratele Milana Mikuše začala autorka opět kreslit a proměnu jejího současného díla zhodnotil i kurátor Ladislav Daněk.

„Její nynější práce už přece jen mají jiný ráz. Vyznačují se barevnou jemností. Nic se však nezměnilo na jejím mistrovském umění sdělit prostými prostředky cosi velmi podstatného a jinak nevyslovitelného o našem bytí," popsal kurátor.

Monografie a rozhovor

Součástí výstavy je také autorčina monografie, jež obsahuje odborné studie Jiřího Valocha, Zdenka Primuse, Ladislava Daňka a Heleny Lepičové Mistrové.

Publikaci doplňuje také rozhovor s autorkou, který s ní vedla Martina Pachmanová.

Výtvarné dílo Ludmily Padrtové si mohou diváci v Salonu a Kabinetu Muzea moderního umění prohlédnout do 20. dubna letošního roku.