Postará se o to další ročník festivalu Olomoucké barokní slavnosti, který přinese sedm operních titulů se špičkovými sólisty, komentované prohlídky Sarkandrovy kaple či výstupy na kostel svatého Michala.

Tři týdny slavností nabídnou hned několik perliček, které by si podle pořadatelek festivalu neměl nechat ujít žádný milovník opery.

„Hned na úvod jsme pro návštěvníky připravili operu Apollo et Hyacinthus, kterou Wolfgang Amadeus Mozart zkomponoval v pouhých dvanácti letech. Dalším dramaturgickým pilířem je česká verze jedné z nejslavnějších oper historie Orfeus Claudia Monteverdiho," prozradila k programu produkční festivalu Kateřina Zahradníčková s tím, že závěr festivalu bude patřit opernímu hitu Antonia Vivaldiho La Senna festeggiante, oslavujícímu krále Ludvíka XV.

Stejné pozornosti se dostane i regionálním autorům. Během slavností zazní například opera dřevohostického kantora Josefa Schreiera plná unikátních námětů.

„Alegorická komická opera Aurea libertas pojednává o tom, zda není muži lépe bez ženy a v díle Veritas exulans se posluchači dozvědí, jak se alegorická postava Svět s pomocí Politika zbaví Pravdy," doplnila Kateřina Zahradníčková.

Domácí olomouckou produkci pak zastoupí volná rekonstrukce kuriózního alegorického melodramatu olomouckého rodáka Antonína Saletky Korunované století a nebude chybět ani známý titul Endymio, v němž se ve všech rolích představí výhradně mužští interpreti.

Po opeře večerní prohlídka kaple a kostela

Všechna večerní představení, která se odehrají v replice barokního divadla v prostorách jezuitského Konviktu, doplní půlhodinová tafelmusik- hudba k tabuli, a pro zájemce je po opeře připravena komentovaná prohlídka Sarkandrovy kaple a kostela sv. Michala s výstupem na věž.

Tradiční součástí slavností opět budou barokní prohlídky Olomouce vždy v pátek a sobotu od 17 hodin. Připraveny jsou dva okruhy, a to Barokní skvosty a Vojenská barokní pevnost.

Vstupenky na festival jsou v předprodeji v síti Ticketpro za 150 korun, zlevněné vstupné pro seniory a držitele karty ZTP je 100 korun. Pro návštěvníky z jiných měst jsou k dispozici pobytové balíčky.