Zároveň však zpívala v regionu naposledy. Marta Kubišová totiž oznámila, že 1. listopadu, v den svých pětasedmdesátých narozenin, svou kariéru ukončí.

Na Moravě bude poslední možnost slyšet slavnou zpěvačku 8. října v Brně.

„Člověk si musí uvědomit, kolik je mu let. Nechci přeceňovat síly. Nedávno byl pro mě varovným prstem náhlý odchod Věry Špinarové. Kdyby bylo po mém, tak bych určitě pokračovala hned poté, co mě dcera v roce 2015 zastihla doma s infarktem. Ono by se mi zase udělalo lépe a já bych opět cestovala a zpívala. Jenže na tohle všechno si musíte být jisti svými silami,“ vyjádřila se pro Deník Marta Kubišová.

Lavička Václava Havla na nádvoří univerzitní "Zbrojnice" v Olomouci
Olomouc už má Lavičku Václava Havla

Chce být na své zdraví opatrnější.

„Co bych měla ze života, kdybych dál zpívala a za chvíli dostala další infarkt? To nechci. Má poslední setkání s posluchači jsou krásná. Ale mám spoustu alb, takže mají co poslouchat, když si mě budou chtít připomenout,“ podotkla známá interpretka.

Marta Kubišová začala zpívat s taneční kapelou už v roce 1952. V roce 1963 získala angažmá v divadle Alfa v Plzni a o rok později se představila pražskému publiku v Divadle Rokoko.

„V prosinci 1965 jsme se poprvé sešli s Helenou Vondráčkovou a Václavem Neckářem na jedné scéně v Rokoku a začali jsme zkoušet představení Čekání na slávu. Sezona v roce 1966 byla úspěšná. Přišla i stříbrná Bratislavská lyra za duet Oh, baby, baby s Helenou. Také jsem účinkovala ve filmu Jana Němce Mučedníci lásky,“ popisuje cestu za slávou zpěvačka na svých internetových stránkách.

Po okupaci vojsky Varšavské smlouvy 21. srpna se její píseň Modlitba pro Martu stala národním protestsongem.

David Koller
Olomoucký letňák rozezní nový festival WaveBEAT. Vystoupí David Koller i PSH

„V listopadu roku 1968 pak vzniklo trio Golden Kids – Helena, Vašek a já. V lednu 1969 se naše trio dostalo do Cannes, ale právě v těchto dnech se na Václavském náměstí upálil Jan Palach, a tak jsme spěšně odzpívali a vrátili se okamžitě zpátky do Prahy.

V anketě Zlatý slavík za rok 1968 jsem byla zlatá. Na show Golden Kids se psaly přímo nadšené kritiky,“ vzpomněla Marta Kubišová.

Její poslední vystoupení s Golden Kids se uskutečnilo 27. ledna 1970 ve sportovní hale v Ostravě.

„Pragokoncert mi od února téhož roku zakázal uměleckou činnost. Byla jsem totiž příliš spjatá se srpnem 68. A kvůli podvržené pornofotografii byl důvod k zákazu na světě. Trio Golden Kids se rozpadlo 3. února,“ napsala ve své biografii.

V roce 1977 se Marta Kubišová zařadila mezi signatáře Charty 77 a následně, po uvěznění Václava Havla, byla i její mluvčí.

Vizualizace projektu Nová Wolkerova v areálu bývalé sladovny u Smetanových sadů. Předpokládané dokončení 1. etapy: prosinec 2018
Lidé kupují v Olomouci i pět bytů ročně k pronájmu. Chystají se další novostavby

Znovu ji rozezpívala až sametová revoluce v roce 1989.

„Z balkonu Melantrichu na Václavském náměstí jsem 21. listopadu poprvé po letech zazpívala Modlitbu pro Martu a hymnu, po boku jsem tehdy měla kamaráda Václava Havla. Připadala jsem si opravdu jako ve snu! Můj první návrat na pódium se pak uskutečnil 3. prosince v rámci Koncertu pro všechny slušný lidi,“ vylíčila Marta Kubišová.

Loni vydala trojnásobná zlatá slavice svou poslední desku Soul a zároveň oznámila konec umělecké kariéry.

„Teď žiju koncert od koncertu. Po infarktu jich mám paradoxně nasmlouvaných spoustu, tak doufám, že to přežiju,“ řekla Marta Kubišová a prozradila, že se chystá napsat knihu.

„Napřed si ale odpočinu. Pak začnu rozdělovat a třídit poznámky a přemýšlet nad nimi,“ řekla.

Místo na Hlavním náměstí ve Šternberku, kde 29. července 2005 byla brutálně zavražděna žena pracující jako obsluha vidopůjčovny
Vrah ženy z videopůjčovny stále neznámý. Pátrání ale pokračuje, i po 12 letech

Během své kariéry získala Marta Kubišová řadu významných cen a vyznamenání z celého světa.

„Asi nejvíc se těším z francouzského rytířského řádu a pak mám radost z Řádu Lucemburského velkovévodství. Ten jsem dostala za zmínku o tom, co pro mě znamenalo Radio Luxembourg. To jsem pozorně poslouchala až do jeho konce. Na tyhle řády se ráda koukám – jsou totiž výtvarně nádherné,“ uzavřela Marta Kubišová.