„Jedná se o nejstarší festival dokumentárních filmů o životním prostředí a udržitelném rozvoji na světě, jehož první ročník se odehrál ještě v bývalém Československu v roce 1974. Od té doby se konal na Slovensku, kde se letos uskuteční už po 44. a na podzim proběhl poprvé i v Česku. Cílem festivalu je zábavným způsobem vzbudit zájem veřejnosti a mladé generace o témata udržitelného rozvoje, která mají vliv na každodenní lidský život,“ sdělil za pořadatele Martin Demuth.

První festivalový den nabídne v 17 hodin exkluzivní přednášku kouče a bývalého prezidenta Microsoft Europe Jana Mühlfeita, který pomůže odemknout dětský potenciál a podpořit jejich silné stránky.

Dalšími body doprovodného programu je beseda se členy Vlčích hlídek Hnutí DUHA na aktuální téma návratu divokých šelem do české přírody, ve které se s návštěvníky podělí o své osobní zážitky se šelmami.

Druhý den v besedě Sea Shepherd zakladatel české pobočky Martin Švadlenka představí tuto celosvětovou ochranářskou organizaci a vysvětlí, proč je ochrana moří a oceánů důležitá i pro náš život v České republice.

Čtěte také: Zemřela Jarmila Šuláková, královna lidové písně

„Z filmové nabídky je ke zhlédnutí pozoruhodný dokument Lidské tělo: mikroskopické safari, který vezme diváky na výlet za exotickými tvory, nikoli ovšem do přírody, ale přímo do lidského těla,“ pokračoval Martin Demuth.

Hluboké dojmy může zanechat i dokument slovenského porotce festivalu Pavola Barabáše o domorodém africkém kmeni Suri, jejichž život je jako z jiné doby a ne z 21. století. Snímek Yellowstone dokazuje, že i u přírodopisného filmu se člověk může zasmát!

Díky špičkové filmařské technice má divák pocit, že se ocitl uprostřed národního parku a diváci se pobaví i u filmu Vaření z odpadu s charismatickým kuchařem Davidem, který ze zbytků z lednice dokáže vykouzlit hotové delikatesy.

Na festivalu nabízíme i řešení dopadů klimatických změn a to v kratším slovenském snímku Klimatická chyba. Více informací je uvedeno na www.ekotopfilmfestival.cz 

Čtěte také: Nebezpečné dálniční exity na D46 přestaví, na jaře začnou s prvním