To, že půjde o skutečné filmové lahůdky, může potvrdit i zaměstnankyně kina Metropol Jiřina Pavlíková, která v porotě pražského Febiofestu hodnotila jednotlivé snímky.

„V nabídce festivalu je několik velice zajímavých filmů, ke kterým se běžný divák většinou nedostane. Velký úspěch slavily například islandské filmy, z nichž v rámci olomouckého Febiofestu uvidí návštěvníci například Krev odvážných. Režisér Olaf de Fleur v něm zachycuje tamní organizovaný zločin, v němž dominuje obchod s drogami," lákala na čtvrteční promítání Jiřina Pavlíková.

Poslední tulení víla

Festival, který se po pěti letech opět vrátil do Metropolu, má ve své nabídce i jednu předpremiéru.

„Jedna z divácky nejpřitažlivějších produkcí bude bezesporu Pořád jsem to já s Julianne Moore v hlavní roli. Jedná se o drama, v němž herečka ztvárnila uznávanou lingvistku Alice, jíž se radikálně změní život poté, co u ní nečekaně diagnostikují Alzheimerovu chorobu. Za svůj herecký výkon dostala dokonce Oscara," řekla k programu ředitelka kina Metropol Zuzana Krylová.

Z filmové nabídky Febiofestu si vyberou i malí návštěvníci. V pátek je pro ně připravený animovaný kopro-dukční snímek Píseň moře, v němž děti i rodiče pobaví malá holčička, jež je poslední z tuleních víl, magických bytostí, které jsou na souši lidmi a pod vodou tuleni.

Filmový festival Febiofest začíná v kině Metropol ve čtvrtek 9. dubna. Cena vstupného na všechny filmy je 89 korun.

Mezinárodní filmový festival Praha Febiofest byl založen v roce 1993. Začínal jako akce pořádaná téměř bez peněz, ale s nadšením pro přátele a filmové fanoušky se během let proměnil ve velký filmový festival.