Na jedinečný mezinárodní festival dorazí Gipsy Kings i držitel Oscara Gustavo Santaolalla

V pondělí ráno začnou dělníci stavět areál u Slezskoostravského hradu. Čtyřdenní maraton koncertů tady pak ve čtvrtek večer zahájí romská hip hopová kapela Gipsy.cz, která letos jako první vystoupila na festivalu v Glastonbury a získala hudebního Anděla.

Hned po ní přijde na řadu první netrpělivě očekávaná hvězda - mág balkánské hudby Goran Bregovič a jeho dvanáctičlenný Wedding & Funeral Band. „Na Colours se vrací tento srbský kytarista a skladatel po pěti letech, tentokrát s menším souborem složeným z balkánské dechovky a bulharských zpěvaček. Diváci se tak mohou těšit na pravou dvouhodinovou balkánskou fiestu s hity Kalasnikov či Mesecina z Kusturicových filmů. První den zakončí přední česká kapela Kryštof,“ říká Zlata Holušová, ředitelka a dramaturgyně festivalu Colours of Ostrava.

Hostina žánrů

V pátek od dvanácti hodin se rozjede také program ve druhém festivalovém areálu na výstavišti Černá louka v klubech Templ a Marley. „Celkem se do neděle představí okolo stovky kapel a dýdžejů všech žánrů - od world music, přes rockovou hudbu, alternativu až po chrámové zpěvy v evangelickém kostele,“ dodává za pořadatele Jiří Sedlák.

Hlavními taháky programu jsou Gipsy Kings, jedinečná kapela s dnes už legendárními hity Baila Me nebo Djobi Djoba, dále šedesátiletá rockerka Marianne Faithfull, pro níž psali písně Nick Cave, Mick Jagger či Tom Waits. Velké hudební mezinárodní renomé má rovněž osmičlenný Bajofondo Tango Club pod vedením Gustavo Santaolally, držitele Oscara za hudbu k filmům Babel a Zkrocená hora. Nejdále to letos do Ostravy bude mít zpěvačka Yungchen Lhamo, která dorazí až z Tibetu.

Skupiny už také oznámily své požadavky pro vystoupení. Například Gipsy Kings si objednali hned několik velkých tabulek mléčné i hořké čokolády různých značek s výjimkou Hersheys. Jonathan Moore a Matt Black, známí ve světě elektronické hudby jako Coldcut, si zase vyžádali láhev bombay sapphire ginu, láhev tmavého rumu a červené a bílé víno.

Z českých či slovenských kapel a interpretů se na letošních Colours představí Tata Bojs, Divokej Bill, Marie Rottrová, Dan Bárta, Anna K, Blue Effect, Gaia Mesiah, Vladimír Mišík a ETC…, IMT Smile, Marián Varga a Moyzesovo kvarteto nebo také uznávaný jazzman Peter Lipa.

Do klubu i do kostela

Novinkou letošního ročníku je scéna v evangelickém kostele, o taneční afterparty se postará klub Fabric, který bude přístupný návštěvníkům festivalu zdarma.

Na Divadelní scéně umístěné nově v areálu Černá louka vystoupí několik divadelních a tanečních souborů, jejichž zaměření sahá od pohádek přes současný tanec, beat box a performance až po ohňovou show.