Pro barevnou vázu vytvarovanou do podoby masky si v sobotu večer na jeviště pražského Národního divadla přišla za ženskou kategorii balet a pantomima Yui Kyotaniová.

Získala ji za ztvárnění role Kitri v inscenaci Don Quijote, kterou od listopadu hraje Moravské divadlo Olomouc.

„Když vyvolali moje jméno, byl to pro mě šok, vůbec jsem tomu nemohla uvěřit. Jsem moc šťastná, je to pro mě motivace do další práce. Jsem velmi ráda za tuto cenu a chtěla bych moc poděkovat těm, kdo mi pomohli dosáhnout mých snů a podporovali mě: Haně Vláčilové, Janu Kadlecovi, Robertu Baloghovi, mé rodině a partnerovi Ivo Jamborovi,“ podělila se o první dojmy.

Kyotaniová pocházející z japonského města Nara poblíž Osaky byla na cenu nominovaná už potřetí. Tentokrát se dostala mezi tři finalistky a nominaci proměnila.

„Role Kitri je pro mě splněným přáním. Snila jsem o ní už v době, kdy jsem teprve uvažovala o kariéře profesionální baletky. Teď se mi sen konečně splnil,“ radovala se.

Čtěte také: Miss OK se stala Lucie z Gymnázia Čajkovského

Porotci vyzvedli jistotu, s jakou baletka jednu z nejnáročnějších klasických rolí podává.

„Po technické stránce jde o výkon, který je na regionálních scénách vidět málokdy. Bravurně zvládá náročné technické finesy, ale zároveň je její Kitri výkonem herecky naplněným, bezprostředním,“ uvedla odborná porota v čele s předsedou Romanem Vaškem.

S Olomoucí je pro rok 2016 spojená i cena prezidia Herecké asociace pro mladého umělce do 33 let v oboru činoherní tvorby.

Odnesla si ji osmadvacetiletá rodačka z Olomouce Veronika Lazorčáková, která hraje v pražském Divadle v Dlouhé.

„Je to pro mě krásná odměna i motivace do let příštích,“ děkovala.

V Dlouhé hraje například Olgu v Oblomovovi nebo Hedvičku ve 407 gramech z Bohumila Hrabala.

Lazorčáková po maturitě na Slovanském gymnáziu absolvovala Janáčkovu akademii múzických umění v Brně, poté tři roky působila v Činohře Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Na slavnostním večeru uvedla, že od září z Dlouhé odchází a nastupuje na angažmá v Národním divadle.

Čtěte také: Zažije Přikryl v San Marinu reprezentační debut? Není to vyloučené, řekl Jarolím

Ocenění za mimořádné jevištní výkony v činohře obdržela někdejší herečka Městského divadla ve Zlíně Hana Tomáš Briešťanská za roli Štěpky v Petrolejových lampách Národního divadla v Brně.

Cenu za celoživotní dílo získali Alena Vránová (činohra), Věra Říčařová a František Vítek (loutkové divadlo), Marcela Machotková (opera), Marcela Martiníková (balet) a Pavla Břínková (opereta a muzikál).

Čtěte také: Rozhledna na Kosíři je stále zavřená. Otevřou aspoň občerstvení?