Na v pořadí druhé desce pracovala Bujabéza od podzimu minulého roku do letošního března.

„Všechny písně mohou posluchači znát z našich koncertů. Zapracovali jsme ale na jejich aranžmá a některé dokonce dostaly úplně jinou podobu, než na jakou jsou naši fanoušci zvyklí,“ uvedla novinku s názvem Potvory di Mare zpěvačka Zuzana Mimrová.

Na desce lidé najdou dvanáct písní a také speciální intro.

„Ke spolupráci jsme pozvali také spoustu skvělých hudebních hostů, například saxofonistu Miroslava Malého, perkusistu Michala Kluku nebo houslistu Štěpána Slížka,“ okomentovala Mimrová práci na „potvorách“.

Zdroj: Youtube

Mořský název kapela zvolila jednak proto, že se jmenuje Bujabéza, což je polévka z mořských plodů, ale také díky bezbřehé inspiraci pro svou hudbu.

„Moře je veliké a všemožných potvor je v něm mnoho, tak jako různých vlivů a nápadů v naší hudbě. Jedna část naší hudby staví na českých folklorních textech a ta druhá hledá inspiraci v různých koutech světa,“ vysvětluje Mimrová.

A k Potvorám existuje ještě jedno prozaické vysvětlení – ve většině písních totiž vystupují ženy, které například zavrhnou svého milého či vlastní dítě.

„Potvor se na naší desce najde hodně. A třeba si posluchači najdou v názvu ještě nějaký vlastní význam,“ dodala. Bujabéza desku pokřtí v olomouckém U-klubu 23. března ve dvacet hodin.

Slavnostnímu představení novinky veřejnosti, budou přihlížet také dva kmotrové a muzikanti Jan Žamboch a Monty, s nimiž se formace pravidelně potkává na folkových a jiných festivalech.

„Navíc máme pro několik prvních desítek příchozích připraveno ještě jedno překvapení,“ doplnila zpěvačka.

Cena diváků ze Zahrady

Nyní se kapela, která si v minulém roce odvezla s multižánrového festivalu Zahrada hlavní diváckou cenu, připravuje na náročnou koncertní sezonu.

„Čeká nás mnoho zajímavých koncertů a festivalů, velmi se těšíme například na Střelické strunobraní nebo na olomouckou akci Půda open air v areálu letního kina. Mimo jiné bychom si v dubnu měli zahrát také v pořadu Živě na Českém rozhlase Olomouc,“ sdělila Mimrová s tím, že by v budoucnu mohl vzniknout třetí videoklip.

Oba existující najdou všichni zájemci na stránkách kapely www.bujabeza.cz.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

Olomoucká hudební sestava funguje od roku 2008, jejím základem je moravská lidová píseň a snad nejdůležitějším zdrojem v tomto smyslu je pro kapelu sborník lidových písní Františka Sušila.

„Vybíráme si z něho méně známé písničky, které si trochu upravíme, pokrátíme a tak podobně. Hudebně vycházíme přitom buď z původního nápěvu, nebo zvolíme melodii úplně jinou. Jde nám o to podpořit atmosféru samotné písničky“ dodal kapelník Jan Sítař.