„Vystoupení bude pojato jako narozeniny Kapitána Pejska – jedné z důležitých postav našeho imaginárního světa. Zahrajeme mu nejlepší písně současnosti, slavné hity minulosti a přidáme i trochu hudby budoucnosti," řekl zpěvák Vltavy Robert Nebřenský. Kapela je považovaná za jednu z nejoriginál­nějších českých skupin, a proto si za opětovný návrat na podia zaslouží velký palec nahoru. Koncert začíná ve 20 hodin a vstupné je 200 korun.

Jako kapela jste hráli v letech 1986–2003, proč jste si dali takovou tvůrčí pauzu?

Cítil jsem potřebu žít jinak a věnovat se jiným věcem. Tehdejší Vltava naplnila své dobové poslání a byl jsem přesvědčen, že už se nikdy nevrátí.

Jste považovaní za jednu z nejoriginál­nějších českých skupin. V čem podle Vás spočívá vaše originalita?

Vytváříme vlastní poetiku, vlastní původní neodvozený svět. Naše skupina se žádné jiné nepodobá a poznáte nás po několika taktech. To však život české kapely spíše komplikuje. Podvědomě si lidé cítí pohodlněji, když přihlížejí něčemu, co je „jako něco", nebo něco, co už znají.

Původní název kapely měl být Bítlz, proč jste ho nakonec změnili?

Protože to nebyl dobrý nápad. Jeden z mnoha různých nedobrých nápadů. Je fantastické, jak tuhý má kořínek, jak lpí na životě a volá: „Ale měli se jmenovat jinak"! Také jsme se měli jmenovat například „Hvězda"… Blbost kořínky snadno zapouští a pak kvete a plodí neustále. Ale asi není zbytečná. Připomíná, že člověk má být pozorný.

Před rokem jste vydali album Komedianti se vracejí domů. Měla tvůrčí pauza nějaký vliv na styl vaší hudby?

Ta pauza dala prostor tříbení a zrání a pomohla všem. Odnaučil jsem se hrát na kytaru a zase se znovu učím, zapomněl jsem a našel svůj hlas, zahozeny zůstaly masky a rozhodnutí hrát je vědomější. Proto je deska „Komedianti se vracejí domů" léčivá.

Co uslyší návštěvníci v olomouckém Jazz Tibet Clubu? Vystoupení bude pojato jako narozeniny Kapitána Pejska – jedné z důležitých postav našeho imaginárního světa. Zahrajeme mu nejlepší písně současnosti, slavné hity minulosti a přidáme i trochu hudby budoucnosti… Zajíc a koza přinesou dort a my zmáčkneme hurákytary.

Koncert je součástí turné. Proč jste si z moravských měst vybrali Olomouc?

Bez Olomouce není turné, natož světové (a my na nějaká menší turné nemáme čas)… Olomouc – krásné město se spoustou krásných lidí je naší tradiční oblíbenou zastávkou a klub Jazz Tibet prostředím, kde se daří hudbě. Osvícený vedoucí, světová kapela – osvěta světa!

Máte nějaký hudební vzor?

Obdivuji se velkému množství hudebníků. Vlastně všem, kteří našli svoji cestu.

Jak se do kapely začlenili nový členové Tomáš Uhlík a Petr Binder?

Vrostli, dávají kapele růst a „dělí se na členy jen podle vlasů"… Jsou oba velkou posilou. Když jsem viděl Petera poprvé hrát na kytaru, myslel jsem, že se zblázním a od té doby jsem si přál s ním hrát. To, že dnes stojíme na pódiu vedle sebe, je důkaz splnitelnosti přání. Tomáše jsem si po několika zkušenostech společného hraní také přál a také se splnil. S nimi je Vltava kapelou snů.

Hrajete ještě v divadle Sklep?

To ano. Méně často, protože s kapelou se dá sklepovské hraní skloubit jen částečně, ale rád a vděčně! Letos již dvacet let.

S Jiřím Lábusem jste hrál v seriálu Gynekologie 2. Proč natáčení skončilo?

Snad se jedná o „tvůčí pauzu." Gynekologie 2 přišla na svět díky energii pana kolegy Čtvrtníčka. On nás dal dohromady, sehnal peníze a napsal scénář. Nyní se bude muset znovu zamyslet, protože jsem slíbil 40 dílů pokračování trojici policistů, kteří mi s tou podmínkou odpustili vjezd do zákazu vjezdu. Ukáže se, jaký je pan kolega kolega.