„Je to několikátý zápas po sobě, kdy hrajeme aktivně, vytvoříme si řadu šancí, ale góly dáváme hodně těžko. Budeme asi muset zase začít hrát škaredý hokej. Je nám houby platné, že si vytváříme šance, ale body nemáme," řekl olomoucký trenér Zdeněk Venera.

Domácí udělali v sestavě řadu změn a hře to pomohlo. Mora začala velkým tlakem. V přesilovce pálil Laš, Bartošák puk vyrazil před sebe, jenže z brankoviště se nikdo k dorážce nedostal.

Kohouti pokračovali v aktivní hře a vyplatilo se. Po rychlém výpadu do vítkovické obrany se do nájezdu dostal Herman a trefil se k tyči. Další šance ale gólem neskončili. „Kdyby tolik šancí měla Sparta, Kometa nebo Třinec, tak vedou 3:0. Góly ale dáváme strašně těžko," posteskl si Zdeněk Venera.

„Mohli jsme být rádi, že to bylo jen 1:0," přiznal vítkovický kouč Pavel Trnka.

HC Olomouc - VítkoviceZdroj: DENÍK/Stanislav Heloňa

I po přestávce se Hanáci tlačili dopředu.

Juraj Mikúš přihrávkou zpoza branky našel Skladaného, ale ten pál jen do Bartošákových betonů. Čtvrtý útok puk do branky dopravil, ale gól pro hru rukou nemohl platit.

A vzápětí přišel trest. Rozhodčí ignorovali, že byl Herman faulován, po rychlém výpadu vznikl před olomouckou brankou zmatek a puk skončil v brance.

Vítkovice ožily a z ničeho nic šly do vedení. Klok od modré lehce nahodil puk a ten skončilo v šibenici olomooucké branky.

Na konci druhé třetiny hráli domácí přesilovku, jenže Strapáč to přehnal s důrazem a vyfasoval trest na pět minut a do konce.

„Zápas to výrazně ovlivnilo. Jinak bychom vyhráli," přiznal nešťastný olomoucký útočník.

HC Olomouc - VítkoviceZdroj: DENÍK/Stanislav Heloňa

Po přestávce šel navíc na trestnou i Knotek a hosté hráli dvojnásobnou přesilovku. I přes oddechový čas ji odehráli mizerně. To ale vítkovické hokejisty mrzet nemusel, protože 11 sekund před koncem pětiminutového trestu skóroval Kolouch.

Kohouti se ještě vrátili do hry. Fořt od modré nahazoval puk, ten se šťastně odrazil k Jaroměřskému, který zasouval do prázdné.

Mora vyvinula velký tlak, jenže Bartošák odolal.

Dvacet sekund před třetí sirénou poslal puk do prázdné olomoucké branky Olesz.

„A teď nás čekají dva těžké venkovní zápasy v Brně a Litvínově. Budeme tam bojovat o body," dodal Venera.

HC Olomouc – HC Vítkovice Ridera 2:4 (1:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 7. Herman (Fořt, Burian), 50. Jaroměřský (Herman, Fořt) – 26. D. Květoň, 31. Klok (Olesz), 45. Kolouch (Výtisk), 60. Olesz (Y. Stastny). Rozhodčí: Hradil, Úlehla – Barvíř, Blümmel. Vyloučení: 7:7, navíc Strapáč (Olomouc) 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 4934.

Olomouc: Konrád – Škůrek, Vyrůbalík, Houdek, Matai, Jaroměřský, Ondrušek – Strapáč, J. Knotek, Laš – Eberle, Ostřížek, Holec – Rác, J. Mikúš, Skladaný – Fořt, Herman, Burian. Trenéři: Venera a Tomajko.

Vítkovice: Bartošák – Urbanec, Výtisk, D. Krenželok, Klok, Sedlák, Kovář, Puzič – Olesz, Y. Stastny, Szturc – D. Květoň, O. Roman, Zdráhal – Vandas, Balán, Kolouch – Tomi, Hudeček, Iléš. Trenéři: Petr, Trnka a Prusek.