„Nemůžeme si říct, že jsme vyhráli zápas a můžeme být v pohodě. Možná až budeme mít jisté play-off, tak přijde taková úleva a bude se nám hrát ještě lépe," uvažuje forvard Mory Dávid Buc.

Dávide, jak se ohlížíte za utkáním s Vítkovicemi?
Určitě to byl bojovný zápas, hrálo se o hodně. Kdyby Vítkovice vyhrály, tak by se na nás dotáhly. My jsme se jim ale zase o bod vzdálili. Věděli jsme, že to bude těžké od první do poslední minuty, a to se
i potvrdilo.

V úvodu druhé třetiny jste inkasovali poměrně lacině a prohrávali jste 1:2. Jak jste nepříznivý vývoj zápasu rozebírali?
Na střídačce jsme si nic neříkali. Ale trenér to stáhl na tři pětky, měli jsme tlak
a v kabině jsme si řekli, že ten gól prostě dáme, přesně jako to bylo doma s Pardubicemi (Kohouti otočili zápas, kdy prohrávali 0:3, pozn. red.). Ta chuť byla vidět.

K vyrovnání jste přispěl velmi přesnou střelou přes obránce. Jak se to seběhlo?
Dobře mi to posunul Mara Laš na stranu. Počkal jsem si, až obránce zabrzdí, a zpoza něj jsem to tam fláknul. Padlo to tam, nevím, kudy to prošlo.

Šikovnost jste ukázal také při samostatných nájezdech, i když jste při druhém pokusu neuspěl…
Tento blafák mám nacvičený z tréninku. I druhý nájezd bych dal pod vyrážečku, jenže puk se mi v poslední chvíli postavil a střelil jsem to do plexi.

Všechno chce svůj čas

Jan Knotek se zranil a v prvním útoku máte nového centra, Jakuba Hermana. Začíná vám souhra fungovat?
Zatím to byl jen druhý zápas. V Liberci to dobré nebylo, tam jsme ani žádné šance neměli. Proti Vítkovicím už to bylo lepší. Dostali jsme se do toho. Myslím, že každým zápasem to bude lepší a lepší. Hermoš je šikovný hráč
a dobrý bruslař. Bude nám tam vyhovovat, jsme rádi, že
s námi hraje.

Jaká je situace v týmu s blížícím se play-off? Trápí vás marodka?
Máme zraněné hráče. Ale každý hráč, který nastoupí, chce odvést maximum pro tým. Nemáme se čeho bát. Když budou vyrovnané zápasy a trenér to třeba stáhne na tři lajny, tak víme, že se dá utkání otočit. Říká se, že každý hráč se dá nahradit. Ten, kdo dostane šanci, určitě odvede sto procent.

Přínos Jana Knotka a Pavla Skrbka v přesilových hrách vám asi trochu chybí, souhlasíte?
Určitě chybí. S Pavlem 
a s Honzou jsme spolu hráli prakticky dvě sezony. V přesilovkách je to poznat. Ale až se sehrajeme s Kubou Hermanem a vrátí se Skrbek, tak to bude dobré. I naše první přesilovka proti Vítkovicím se celkem povedla. Mara Laš to výborně vytáhl nahoru 
a posunul to zpátky na Hermana, ten mi to pěkně přiťukl, akorát jsem puk nedokázal zvednout. Byla to stoprocentní šance, ta přesilovka nám vyšla. Všechno chce svůj čas, nemáme kam spěchat. Sehrajeme se a bude to super.

Play-off strašně chceme

V loňské sezoně pro vás v lednu začalo kritické období. V čem je to letos jiné?
Poučili jsme se z minulého roku. Zápasy dokážeme lépe ubojovat nebo je dotáhnout třeba do vyrovnaného stavu.

V tabulce už máte 59 bodů. Co to pro tým znamená?
Bude trochu větší klid. Nevím přesně, kolik bodů jsme měli na Vítkovice náskok. Ale je rozdíl, jestli na nás ztrácí třináct, nebo devět bodů. Nemůžeme si ale říct, že jsme vyhráli zápas a můžeme být
 v pohodě. Musíme jít do každého utkání s tím, že chceme vyhrát a sbírat body. Možná až budeme mít jisté play-off, tak přijde taková úleva a bude se nám hrát ještě lépe. Musíme hrát pořád naplno.

Jak velkým přáním je pro vás účast v play-off?
Je to vrchol sezony, každý se na to těší a trénuje přes léto, aby si play-off zahrál. Strašně to chceme a budeme bojovat. Věříme si.